Що таке Мальбек?

Ох вже цей темпераментний аргентинець із французькою душею...! Мальбек підкорив і підкорює не одне серце поціновувачів вина. Мабуть, є у нього щось таємниче, особливе...! У цій статті ми дізнаємося всі його секрети.  

Мальбек (Malbec) - повнотіле вино насиченого пурпурово-червоного кольору з соковитими фруктовими нотами в ароматі, такими як слива і чорна вишня. На сьогодні Мальбек, в основному, виробляється в Аргентині.

Кілька слів про сорт винограду

Мальбек (іноді його називають Кот і Оксеруа, Прессак) родом із Франції. Це товстошкірий виноград і він є природним гібридом двох сортів Монпельє і Гайака. Більша частина французького Мальбека знаходиться в Каорі, невеликому містечку на перехресті річки, яка м'яко тече в бік Бордо.

В Аргентину лозу Мальбека привіз відомий французький винороб Мішель Пуже ще 1868 року. Раніше цей сорт був маловідомим, не розкрив повністю свій потенціал. Після того, як виноград був привезений в Аргентину, по-справжньому прославився.

Сьогодні Аргентина є лідером з виробництва винограду, займаючи понад 75% всіх виноградників Malbec у світі. У певному сенсі Аргентина зробила Мальбек одним із 18 найкращих благородних сортів винограду у світі.

Мальбеку дуже пощастило з Аргентиною, адже він любить височину. Виноградники виростають на високогір'ї з великим добовим температурним перепадом (наприклад, спекотні дні та холодні ночі). Такі умови сприяють кращому дозріванню винограду, тобто Мальбек виходить більш насиченим, концентрованим і терпким.  Сонце і вітер дають йому змогу набирати небачену міць і зрілість.

Мальбек також росте і в інших країнах: Нова Зеландія, Австралія, Чилі, США (Каліфорнія), ПАР.

За що вайнловери люблять Мальбек:

  • за багату соковиту фруктовість в ароматі з нотами вишні, малини, червоної сливи та ожини;
  • за його густоту і насиченість смаку
  • за гармонійну і збалансовану кислотність;
  • за темперамент і характер;
  • за мужню щільність і шовковисті таніни;
  • за пряні ноти в ароматі у вигляді ванілі, солодкого тютюну, чорного перцю;
  • за те, що це ідеальне вино до м'ясних страв;
  • за те, що це вино провокує нас на наступний ковток :)

Як відрізнити «француза» від «аргентинця»?

АРГЕНТИНА

Ви впізнаєте аргентинський Мальбек завдяки фруктовим ароматам ожини, сливи, чорної вишні, а також витонченим нотам молочного шоколаду, какао-порошку, квітів фіалки, шкіри і, залежно від ступеня витримки в дубі, солодкого тютюнового післясмаку.

І щоб ви оцінили все багатство аргентинського Malbec рекомендую спробувати:
-Trapiche Reserve Malbec

-Trapiche Pure Malbec

ФРАНЦІЯ

«Французи» - пікантні, терпкі, танінні, з акуратною фруктовістю і часто “зеленою” гіркуватістю. У них більше структури, темніший колір, вони пропонують подумати над вином.

В ароматі часто він збагачений нотами спецій і чорного перцю. Французькі Мальбеки мають тенденцію до більш тривалої витримки.

Цікаві факти про сорт Malbec:

  • він дуже любить сонце. Адже під час дозрівання «накопичується» пігмент у його шкірці. Це забезпечує насичений «чорнильний» колір вина.
  • за останні 20 років урожай винограду сорту мальбека піднявся більш ніж на 700%.
  • фахівці відомого виробника келихів для вина Riedel створили спеціальний келих для Malbec, чия форма допомагає «збирати» фруктові аромати, що дає змогу насолодитися ними повною мірою. Також такий келих допомагає розкривати смак.
  • Такі вина гарні і без витримки в дубі, особливо якщо це вина на кожен день:)
  • впізнати його наосліп можна за кольором у келиху - яскравий пурпуровий ободок і непрозорий фіолетовий колір. 
  • найвисокорейтинговіші вина Мальбек виробляють у долинах Уко і Лухан-де-Куйо в аргентинській Мендосі, у французькому Каоре і у Валла-Валла на кордоні американських штатів Орегон і Вашингтон.
  • на сьогоднішній день світ дивується троянді з цього сорту та ігристим різного ступеня солодкості

Особливості подачі

Ми вже писали раніше про спеціальний келих для Мальбека, але це не обов'язково:) Просто охолодіть вино до температури 14-16 °С і подавайте в класичних бордоських келихах. Ну і не забудьте за 15-30 хв до вживання відкрити вино і дати йому «подихати». 

Гастрономічні друзі Мальбека

Одна з причин, через яку Мальбек такий популярний, полягає в тому, що він легко п'ється і чудово поєднується з їжею. Мальбек можна пити практично з чим завгодно, від закусок до основних страв і навіть десертів.

Завдяки своїй структурі вино чудово поєднується з м'ясом, особливо з димним або приправленим спеціями червоним м'ясом. Використання трав і спецій посилить і підкреслить фруктовий смак вина. З огляду на пристрасть Аргентини до червоного м'яса, поєднання Мальбека з традиційним аргентинським барбекю (або асадо) просто ідеальне.

Взагалі, Мальбеки це «м'ясні» вина. Вони зроблять смак м'яса ще яскравішим, байдуже, пісного чи жирного: дичини, баранини та індички, яловичини та козеняти. Причому будь-якого способу приготування.

Цей сорт вдихне новий сенс у банальний бургер або піцу, навіть облагородить сардельку :)

Обов'язково спробуйте Мальбек у поєднанні з блакитними або овечими сирами. Також буде дуже смачно в тандемі з коров'ячими сирами з гострим пікантним смаком. Ви здивуєтеся, які ще фруктові ноти можна відчути у вині.

Мальбек добре себе покаже в компанії вегетаріанських страв, таких як смажені гриби, фаршировані перці, рис, картопелька. Хіба що до броколі його подавати не варто.

Кохання з першого ковтка

Ну що ж, який оберете Ви - яскравий аргентинський стиль чи стриманий французький характер? Вина Мальбек настільки багатогранні та яскраві, що здатні скрасити будь-який вечір, зігріти в морозну погоду, підбадьорити чудову компанію, або просто коли дуже нудно. Але це кохання:)