Багатьом з нас, коли ми чуємо про бульбашки в келиху вина, спадає на думку слово просекко. Це найпопулярніше ігристе вино у світі. Символ солодкого життя dolce vita - просекко, одне з найвідоміших творінь Італії, що має велику всесвітню армію фанатів, насправді є чимось більшим, ніж просто недорогий келих ігристого. У цій статті ми розповімо вам про це прекрасне ігристе, у тому числі про те, звідки воно походить, як його роблять і як поєднувати з їжею.
Що ж таке просекко?
Prosecco – ігристе вино, яке родом із північно-східної Італії. Так само, як вина, вироблені в Шампані, назване на честь їхнього рідного дому, вино просекко названо на честь італійського села Просекко, яке є передмістям Трієста.
Але вже з 2009 року італійські винороби перейменували виноград і він тепер називається глера.
Різноманітність prosecco
Просекко випускається в широкому діапазоні стилів. Це ігристе має відмінності за рівнем солодкості, ігристості, кольором, а також за рівнем якості. Тепер розберемося в основних моментах класифікації.
Виділимо наступні рівні сухості просекко:
- Brut nature (брют натюр) – концентрація цукру менше 3г/л
- Extra brut (екстра брют) – 4-6 г/л
- Brut (брют) – 6-12г/л
- Extra Dry (екстра-сухе) – 12-17 г/л
- Dry (сухе) – 17-32 г/л
- Demi sec (напівсухе) – 32-50 г/л
За ступенем ігристості prosecco буває:
- spumante (ігристе)
- frizzante (напівгристе)
- still (тихе… так-так, таке теж буває)
За рівнем якості:
- звичайне базове просекко із зони Prosecco DOC
- міллезимне Millesimato (виноград одного року врожаю)
- з престижних зон Valdobbiadene Superiore DOCG та Cartizze
Особливості виготовлення
Перший етап виготовлення просекко аналогічний зі способом виробництва білих вин. Урожай збирають, віджимають сік та ферментують. У процесі бродіння утворюється алкоголь. Але щоб вино набуло тієї самої іскристості і перляжу, його піддають вторинному бродінню.
При вторинній ферментації вина стають ігристими. Під час вторинного бродіння виділяється CO2 та розчиняється у вині, таким чином насичуючи його бульбашками.
Є кілька способів зробити вино газованим. Кожен метод має свої плюси і мінуси.
Перший спосіб відомий як традиційний метод і саме таким чином у шампанському з'являється перляж.
При використанні традиційного методу винороби беруть зброджене вино, розливають його в пляшки, а потім додають дріжджі та цукор, що викликає вторинне бродіння. Потім вино витримується, винороби щодня ретельно повертають пляшки, щоб перемістити мертві дріжджі на горлечко пляшки. Потім винороби додають експедиційний лікер.
Виробники просекко не використовують традиційний метод. Натомість вони використовують так званий резервуарний метод або метод Шарма. Використовуючи цю техніку, винороби змішують біле базове вино з дріжджами і цукром у великому стійкому до тиску резервуарі, щоб викликати вторинну ферментацію. І вже після цього розливається у пляшки.
У чому різниця між просекко і шампанським?
Основними моментами у відмінності між шампанським та просекко є:
- різні місця походження: шампанське із Франції, просекко з Італії;
- сорти винограду: у шампанському використовують шардоне, піно нуар та піно меньє, для виготовлення просекко використовують сорт глера;
- різні методи створення бульбашок в ігристому вині. Під час виготовлення шампанського вторинне бродіння проходить у пляшці (традиційний метод). Під час виробництва просекко вторинна ферментація проходить у резервуарах (метод Шарма), а потім вже розливають вино в пляшки;
- шампанське має складніший аромат і смак, в якому присутні красиві ноти бріошу, мигдалю, мінеральні відтінки. Просекко більш просте і зрозуміле ігристе, але не менш привабливе.
Аромат та смак
Просекко відрізняється яскравим і легким характером, завдяки якому воно і заслужило таку армію шанувальників.
У його ароматі грають нотки яскравих цитрусових та лимонної трави, зеленого яблука, білого персика та меду. Просекко також має неймовірні квіткові аромати, які роблять дегустацію ще приємнішою. Дегустатори часто відзначають солодкий аромат жимолості.
Порівняно з шампанським просекко має простий, чистий і зрозумілий смак, у той час як шампанське часто має ноти булочки або мигдалю. Prosecco - це виразні та яскраві фруктові ноти, які грайливо танцюють на язиці.
Якщо ви хочете чогось складнішого, шампанське, ймовірно, стане найкращим вибором для вас. Однак, якщо ви хочете чогось свіжого, фруктового та зрозумілого, просекко – це те, що вам потрібно.
З чим пити просекко
Завдяки яскравому фруктовому смаку та високій кислотності це скромне просекко чудово поєднується з широким спектром страв.
Італійське ігристе часто подають як аперитив або з закусками перед їжею, але воно особливо чудово поєднується з гострими азіатськими стравами, гарячим каррі і молюсками.
Якщо ви насолоджуєтесь яйцем-пашотом і копченим лососем або смакуєте французькі тости, пляшка просекко, яку ви поділите з друзями, - ідеальний спосіб почати вихідні.
Як подавати просекко
Просекко слід подавати в келиху для шампанського. Така видовжена форма бокалу допомагає утримувати бульбашки довше, дозволяючи кожному ковтку бути таким же шипучим, як і перший.
Просекко краще тримати охолодженим. Це не тільки загострює смак та додає яскравості вину.
Також просекко - відмінна основа для фруктового коктейлю. І белліні, і мімоза - чудові способи насолодитися гарною пляшкою ігристого у новому смаку. Щоб отримати ідеальний белліні, просто додайте одну частину персикового соку до двох частин просекко. Для мімози зробіть те саме, але з апельсиновим соком.
Щоб по-справжньому розважити свої смакові рецептори, змішайте просекко з аперолем і газованою водою, щоб приготувати найкращий італійський літній напій - легендарний Aperol Spritz.