Чи помічали ви, що вино, виготовлене в різних країнах, має різний смак, навіть якщо під час його виробництва використовували ідентичні сорти винограду? Втім, багато хто напевно бачить різницю і в напоях різних регіонів. Професійні ж сомельє можуть сказати, на якому з виноградників виноробні були зібрані ягоди для цієї пляшки. І це не магія - це теруарні вина.
Уся справа в теруарі - особливостях місцевості, ґрунту і клімату, де зростав виноград. Терруарні вина виготовляють з урахуванням цих особливостей, звертаючи увагу на умови розташування виноградників. Під час їхнього виробництва винороби намагаються максимально передати в ароматичному букеті та смаку характер і властивості ґрунту, на якому росли лози. Хорошим прикладом терруарних вин є Шаблі.

Земля як учасник виноробства

І це не порожні слова: смак винограду багато в чому визначається наявністю в землі тих чи інших мінералів, вкраплень, а часом - і металів. Крім того, важливе значення має експозиція теруару, характеристики року і висаджені там лози - всі ці параметри впливають на смак теруарного вина, роблячи його особливим і не схожим на інші напої з цього сорту.
При цьому вкрай важливо, щоб вирощені на різних теруарах сорти винограду залишалися впізнаваними. Так, Шардоне має зберегти свої характерні риси, але набути водночас впізнаваних ноток, що дають можливість розкрити всю інформацію про місцевість, на якій він ріс. Саме це - головний принцип теруарних вин.

Особливості виробництва

Терруарні вина відрізняються складністю виробництва. Щоб максимально зберегти смакові й ароматичні характеристики ягід, їх збирають вручну, дочекавшись максимального ступеня зрілості. Після цього більшість виноробів, зосереджених на виробництві таких вин, перевіряють цілісність ягід, намагаючись вибирати максимально стиглі, соковиті та повнотілі.