Що це за вино?

Непокірний і агресивний. Сорт, який має домінувати. Сорт із характером справжнього сицилійця. Уявіть, як жменю стиглої вишні ви стискаєте у своїй долоні, яскравий червоний сік сочиться між пальцями і стікає по руці. Це все про нього. Про того, кого звуть "чорний з Аволи". Зараз про вино Неро д'Авола знають у всьому світі. Воно підкорило не одне серце і впевнено продовжує підкорювати.

Неро Д'Авола (Nero d'Avola) - автохтонний червоний сорт винограду, найважливіший і найпоширеніший на Сицилії. Любить багато спекотного сонця, яке потім дбайливо зберігає в собі. Якби у вин був темперамент, то у Неро Д'Авола він був би абсолютно південним.

Сицилія - найбільший острів Середземномор'я. Особливі клімат і рельєф вплинули тут на становлення традицій виготовлення вина. На Сицилії завжди багато сонця, а суха погода в поєднанні з постійними морськими вітрами перешкоджає розмноженню плісняви та гнилі. Це означає, що на Сицилії особливо хороші умови для розвитку органічного виноробства, адже можна використовувати мінімум хімічних добрив.Карта Італії

Сицилія здавна славиться виноробними традиціями, які вважається одними з найдавніших. Вино тут виготовляли споконвіку, тому Сицилію навіть називають островом вина через давні традиції. На Сицилії росте велика кількість сортів винограду, але найважливіший і найпоширеніший з яких Nero d'Avola.

Острів щороку виробляє величезну кількість вина Неро д'Авола вже протягом століть. Також в обмежених кількостях цей сорт вирощують у Каліфорнії та Австралії.

Аромат і смак

Неро д'Авола - це сміливі й насичені фруктові аромати та майже повна відсутність тонкощів. Чорна вишня і слива - найбільш впізнавані смакові нотки. Інші аромати включають вишню, малину і чорницю, смородину, чорнослив. Також відчуваються приємні пряні ноти лакриці, тютюну, кориці та перцю чилі.

Nero d'Avola має особливо високу кількість танінів, що надає йому інтенсивної в'язкості. Але вона акуратна. Вино досить щільне, насичене, має доволі яскраву кислотність, але це дещо пом'якшується його міцним тілом.

Насичений колір робить його цікавим для виробництва розе́, і такі вина стали з'являтися частіше.

У молодих винах відчувається слива і соковиті тони червоних фруктів. У більш зрілих - шоколад і солодка малина.

Два стилі Nero d'Avola

Якщо ви спробуєте кілька вин різних виробників, то зверніть увагу, що в грі беруть участь дві виноробні ідеології.

Одна з них - фруктовіший, багатший аромат з відтінками чорних фруктів, кави і шоколаду (від витримки в дубових бочках).

Інший стиль ніжніший і елегантніший, з яскравим ароматом червоних ягід вишні, трав'яними нотками і дуже невеликою кількістю дубової витримки (якщо взагалі є).

Тільки спробувавши різні варіанти, ви зможете визначити, який стиль подобається найбільше. А може й обидва.

Як подаємо і зберігаємо

Великий келих для червоного вина, який допоможе розкрити багатство ароматів і зменшити різкість танінів.

Температура сервірування: 16-20 ºC. Ну і не забуваємо відкрити вино за 15-30 хв до подачі і дати йому "подихати".

Витримка: більшість вин Nero d'Avola красиво старіють протягом 10 років.

Вартість якісного вина стартує від 250 грн (9 доларів).

Гастрономічні друзі Неро д'Авола

Завдяки яскравому фруктовому смаку і виразним танінам, Nero d'Avola найкраще підходить для жирних м'ясних страв. М'ясо дичини, таке як оленина, чудово поєднується з цим вином, водночас пом'якшуючи яскраві таніни та даючи змогу розкритися приємному фруктовому післясмаку. Якщо ви віддаєте перевагу чомусь швидкому і легкому, то смачний м'ясний бургер стане ідеальним повсякденним доповненням до цього вина. Але ви можете легко замінити гамбургери барбекю на бекон, і всі подумають, що ви геній. Що яскравіше м'ясо, то краще, бо воно зробить вино більш фруктовим і цукерковим. Ви б знали як це смачно зі стейком на грилі!

Ще одна класична пара - наваристий і ситний суп із бичачих хвостів і тушкована яловичина.

Гриб також стане чудовою парою цьому вину: солоні й землисті нотки грибів утворюють чудовий баланс із солодшими нотами Неро д'Авола.

Завжди вдало і смачно зі зрілими сирами, пастами, піцою - з ним будь-яка страва стає трохи італійською!

Якщо ви вегетаріанець, приготуйте зелену сочевицю та шитакі - це буде диво. Також добре "подружиться" з баклажаном.

Тепло Сицилії в келиху

Цей красивий і непокірний Неро д'Авола. Його хочеться смакувати - довго, вдумливо, розбираючи всі відтінки і насолоджуючись ними. Дуже доброзичливе, хоча й насичене вино. Чемпіон за здатністю бути зрозумілим навіть тими, хто далекий від високої винної культури. Воно вам сподобається. Інших варіантів немає.