За що ж італійці люблять к'янті?
При згадці Італії в першу чергу в голові спливають спогади про її кухню: паста, піца, лазанья, різотто. Ну і, звичайно, вино - адже за принципом італійської кухні «їжа без вина називається сніданок». Ох, люблю італійців за їхній гедонізм!
К'янті (Chianti) - це сухе червоне вино з історичної області К'янті, розташованої в центральній частині регіону Тоскана. Воно знайоме буквально кожному.
В основі цього вина сорт винограду Санджовезе (не менше 75%), що надає вину особливого характеру.
Терпке, пряне, освіжаюче, воно спочатку створювалося як вино на кожен день до простих і ситних страв тосканської кухні.
Усе почалося з «пузатих» пляшок у солом'яному обплетенні, що містили дешеве сільське вино. Така пляшка називалася ф'яско (fiasco).
Тонке скло обпліталося ликом, що захищало пляшку від сонячних променів і ударів під час перевезення.
А перевозили к'янті на великих возах і у великій кількості (див. фото). Також така форма дозволяла зручно ставити пляшку на стіл.
Як його впізнати з тисячі?
К'янті - це особливий тосканський стиль напою, частково строгий середньовічний, частково витончений європейський.
Землисте, сільське вино з високим вмістом танінів. Ви наосліп його впізнаєте завдяки аромату лісових ягід, вишні та полуниці, і ще можна вловити запах диму, бальзаму або деревини.
К'янті має категорію DOCG - назву, контрольовану за походженням.
Під цією назвою випускають широкий спектр вин: від повсякденного вина до вин високого класу, що є найкращими зразками італійського виноробства.
К'янті може варіюватися за ціною від 250 грн (9 доларів) за пляшку до 25 000 грн (900 доларів) і вище за дорожчі версії. В останні десятиліття К'янті переріс із солом'яного кошика до вина високого класу і, як і раніше, залишається одним із найбільш затребуваних вин.
Классификація за регіонами
Існують к'янті:
- Chianti DOCG
- Chianti Classico DOCG
- Chianti Riserva DOCG
- Chianti Gran Selezione DOCG
Просто Chianti - це 14 300 га виноградників, що обрамляють зону Chianti Classico, в якій близько 5500 га виноградників.
У межах Chianti DOCG виробляються Chianti Superiore. Трохи краще, ніж звичайний Chianti за рахунок зниження врожайності.
Chianti Classico DOCG - вважаються найбільш високоякісними в регіоні. Його унікальність - у теруарі, якості, історії.
Виноградники зазвичай розташовуються вище. Тут цілий комплекс показників, який визначає якість: врожайність, відстань між кущами, експозиція до сонця тощо.
Таке вино має повнотілий складний смак і тривалий термін старіння. А також красивим темно-червоним кольором з фіолетовими відтінками.
Пляшки Chianti Classico маркуються символом чорного півня.
Chianti Riserva DOCG. Вино витримують не менше 24 місяців, включно з щонайменше трьома місяцями в пляшці, перш ніж їх випустять для споживання. Це вино гранатового кольору з ароматом спецій і диких ягід, тонким оксамитовим післясмаком.
Chianti Gran Selezione DOCG. Це новітній і найвищий рівень марки Chianti Classico DOCG. Вина повинні витримуватися не менше 30 місяців, принаймні три з яких у пляшках. Ця категорія також вимагає, щоб вина були повністю виготовлені з винограду, вирощеного в маєтках, і дегустаційна комісія повинна схвалити кінцевий продукт, перш ніж він надійде на ринок.
Урожай для виробництва вин Gran Selezione має бути більш зрілим, ніж для вин Riserva - запропонований мінімальний рівень алкоголю становить 13%.
К'янті та зірки
«Я з'їв його печінку з бобами і хорошим К'янті» - відома цитата найвідомішого кіношного канібала. Вино, яке пив Ганнібал Лектор.
Також келих-другий chianti випиває Стінг. Саме Тоскана надихнула його на створення вин у цьому регіоні. Тут він придбав маєток і разом із цим умиротворення.
Великий скульптор Донателло, а також видатні скульптори й архітектори Філіппо Бруннелескі та Мікелоццо ді Бартоломео надавали перевагу chianti.
Актор Кіану Рівз вайнловер ще той. Ну і в рядах улюблених вин Chianti Classico.
Герої к'янті
Дізнаємося імена героїв, хто виробляє найкраще к'янті і кому можна довірити свій вибір.
Ці компанії продовжують удосконалюватися, їхнє К'янті так само чудове. Регулярно вони удостоюються високих оцінок від світових експертів і безліччю міжнародних нагород. А тепер трохи докладніше про найкращих виробників:
Antinori - найстаріше виноробне господарство, якому понад 600 років. Це один із найкращих і найвеличніших домів Італії. Ім'я Antinori відоме в усьому світі і є гарантією якості, володіє власним стилем і містить у собі величезний пласт історії сім'ї виноробів.
Castello di Ama розташовується в мальовничій Сієні. Якість вин не поступається відомим виноробним будинкам. Chianti від Castello di Ama належить до категорії видатних вин. Винятковий вінтаж, вишуканий характер вина, Санджовезе в найкращому його уявленні, великий потенціал зберігання - далеко не повний перелік переваг цього К'янті.
Рекомендую спробувати Castello di Ama Chianti Classico DOCG Vigneto Bellavista 2006
Marchesi de Frescobaldi - сімейна виноробна компанія, яка досконало володіє мовою природи. Вина імпортуються більш ніж у 60 країн світу, де мають величезний успіх і популярність.
К'янті від Marchesi de Frescobaldi елегантні та вирізняються відмінною якістю. Поціновувачі вишуканих вин кажуть ще, що вони мають «шикарний аромат і королівський смак».
Рекомендую спробувати Frescobaldi Chianti DOCG Castiglioni
Melini - виноробня відома не тільки як одна з найстаріших у Тоскані, а ще й як одне з виноробних господарств, що подарували світові вина К'янті. Лідер у просуванні тосканських вин і одна з найпопулярніших марок К'янті у світі. Перші згадки про виноробню сягають самого початку XVIII століття і датуються 1705 роком.
Сьогодні Melini - одна з найбільших виноробень регіону, що володіє 554 Га виноградників у Chianti і Chianti Classico.
Рекомендую спробувати Melini Chianti DOCG NeoCampana
Як подаємо і в яких келихах
Гастрономічні друзі к'янті
Італійська кухня ідеально поєднується з к'янті. Ну ще б пак! Поєднання регіональних вин і страв - це нескладне правило. К'янті пасує до великого розмаїття страв через його середню щільність і складні пікантні характеристики. Зокрема, виразні таніни та кислотність роблять його ідеальним для жирної печені, м'яса, приготованого на грилі, або до м'ясних бургерів. Дуже смакує в поєднанні з телячим браціолем, смаженою бараниною.
І ще зверніть увагу - все, що містить томатну основу, надає вину блиск фруктовості.
Якщо говоримо про сири, то пекоріно і пармезан підкреслюють насиченість і яскравість к'янті. А ще таке поєднання може зробити щось неймовірне з вашими смаковими рецепторами. Тож, коли офіціант підходить і запитує, чи не хочете ви тертого сиру, повірте: ви хочете.
Ну і завершити свою вечерю з тосканським акцентом - одне задоволення.
Кохання з тосканським акцентом
К'янті - це надійно, смачно, просто. Якщо ви починаєте знайомство зі світом вина, то саме з chianti потрібно починати. Воно доброзичливе, зрозуміле, «балакуче». І що б ви не обрали, не поспішайте. У Тоскані подорож так само важлива, як і пункт призначення.