За що ж італійці люблять к'янті?

При згадці Італії в першу чергу в голові спливають спогади про її кухню: паста, піца, лазанья, різотто. Ну і, звичайно, вино - адже за принципом італійської кухні «їжа без вина називається сніданок».  Ох, люблю італійців за їхній гедонізм!

Пляшка fiasco

К'янті (Chianti) - це сухе червоне вино з історичної області К'янті, розташованої в центральній частині регіону Тоскана. Воно знайоме буквально кожному.

В основі цього вина сорт винограду Санджовезе (не менше 75%), що надає вину особливого характеру.

Терпке, пряне, освіжаюче, воно спочатку створювалося як вино на кожен день до простих і ситних страв тосканської кухні.

Усе почалося з «пузатих» пляшок у солом'яному обплетенні, що містили дешеве сільське вино. Така пляшка називалася ф'яско (fiasco).

Тонке скло обпліталося ликом, що захищало пляшку від сонячних променів і ударів під час перевезення.

А перевозили к'янті на великих возах і у великій кількості (див. фото). Також така форма дозволяла зручно ставити пляшку на стіл.

Як його впізнати з тисячі?

К'янті - це особливий тосканський стиль напою, частково строгий середньовічний, частково витончений європейський.

Землисте, сільське вино з високим вмістом танінів. Ви наосліп його впізнаєте завдяки аромату лісових ягід, вишні та полуниці, і ще можна вловити запах диму, бальзаму або деревини.

К'янті має категорію DOCG - назву, контрольовану за походженням.

Під цією назвою випускають широкий спектр вин: від повсякденного вина до вин високого класу, що є найкращими зразками італійського виноробства.

К'янті може варіюватися за ціною від 250 грн (9 доларів) за пляшку до 25 000 грн (900 доларів) і вище за дорожчі версії. В останні десятиліття К'янті переріс із солом'яного кошика до вина високого класу і, як і раніше, залишається одним із найбільш затребуваних вин.

Классификація за регіонами

Існують к'янті:

- Chianti DOCG

- Chianti Classico DOCG

- Chianti Riserva DOCG

- Chianti Gran Selezione DOCG

Просто Chianti - це 14 300 га виноградників, що обрамляють зону Chianti Classico, в якій близько 5500 га виноградників.

Пляшка К'янті з чорним півнем

У межах Chianti DOCG виробляються Chianti Superiore. Трохи краще, ніж звичайний Chianti за рахунок зниження врожайності.

Chianti Classico DOCG - вважаються найбільш високоякісними в регіоні. Його унікальність - у теруарі, якості, історії.

 Виноградники зазвичай розташовуються вище. Тут цілий комплекс показників, який визначає якість: врожайність, відстань між кущами, експозиція до сонця тощо.

Таке вино має повнотілий складний смак і тривалий термін старіння. А також красивим темно-червоним кольором з фіолетовими відтінками.

Пляшки Chianti Classico маркуються символом чорного півня.

Chianti Riserva DOCG. Вино витримують не менше 24 місяців, включно з щонайменше трьома місяцями в пляшці, перш ніж їх випустять для споживання. Це вино гранатового кольору з ароматом спецій і диких ягід, тонким оксамитовим післясмаком.

Chianti Gran Selezione DOCG. Це новітній і найвищий рівень марки Chianti Classico DOCG. Вина повинні витримуватися не менше 30 місяців, принаймні три з яких у пляшках. Ця категорія також вимагає, щоб вина були повністю виготовлені з винограду, вирощеного в маєтках, і дегустаційна комісія повинна схвалити кінцевий продукт, перш ніж він надійде на ринок.

Урожай для виробництва вин Gran Selezione має бути більш зрілим, ніж для вин Riserva - запропонований мінімальний рівень алкоголю становить 13%.

К'янті та зірки

Кадр з фільму Мовчання ягнят

«Я з'їв його печінку з бобами і хорошим К'янті» - відома цитата найвідомішого кіношного канібала. Вино, яке пив Ганнібал Лектор.

Також келих-другий chianti випиває Стінг. Саме Тоскана надихнула його на створення вин у цьому регіоні. Тут він придбав маєток і разом із цим умиротворення.

Великий скульптор Донателло, а також видатні скульптори й архітектори Філіппо Бруннелескі та Мікелоццо ді Бартоломео надавали перевагу chianti.

Актор Кіану Рівз вайнловер ще той. Ну і в рядах улюблених вин Chianti Classico.

Герої к'янті

Дізнаємося імена героїв, хто виробляє найкраще к'янті і кому можна довірити свій вибір.

Ці компанії продовжують удосконалюватися, їхнє К'янті так само чудове. Регулярно вони удостоюються високих оцінок від світових експертів і безліччю міжнародних нагород. А тепер трохи докладніше про найкращих виробників:

Antinori - найстаріше виноробне господарство, якому понад 600 років. Це один із найкращих і найвеличніших домів Італії. Ім'я Antinori відоме в усьому світі і є гарантією якості, володіє власним стилем і містить у собі величезний пласт історії сім'ї виноробів.

Castello di Ama розташовується в мальовничій Сієні. Якість вин не поступається відомим виноробним будинкам. Chianti від Castello di Ama належить до категорії видатних вин. Винятковий вінтаж, вишуканий характер вина, Санджовезе в найкращому його уявленні, великий потенціал зберігання - далеко не повний перелік переваг цього К'янті.

Рекомендую спробувати Castello di Ama Chianti Classico DOCG Vigneto Bellavista 2006

Marchesi de Frescobaldi - сімейна виноробна компанія, яка досконало володіє мовою природи. Вина імпортуються більш ніж у 60 країн світу, де мають величезний успіх і популярність.

К'янті від Marchesi de Frescobaldi елегантні та вирізняються відмінною якістю. Поціновувачі вишуканих вин кажуть ще, що вони мають «шикарний аромат і королівський смак».

Рекомендую спробувати Frescobaldi Chianti DOCG Castiglioni

Melini - виноробня відома не тільки як одна з найстаріших у Тоскані, а ще й як одне з виноробних господарств, що подарували світові вина К'янті. Лідер у просуванні тосканських вин і одна з найпопулярніших марок К'янті у світі. Перші згадки про виноробню сягають самого початку XVIII століття і датуються 1705 роком.

Сьогодні Melini - одна з найбільших виноробень регіону, що володіє 554 Га виноградників у Chianti і Chianti Classico.

Рекомендую спробувати Melini Chianti DOCG NeoCampana

Як подаємо і в яких келихах

Рекомендації до подачі к'янті

Гастрономічні друзі к'янті

Італійська кухня ідеально поєднується з к'янті. Ну ще б пак! Поєднання регіональних вин і страв - це нескладне правило. К'янті пасує до великого розмаїття страв через його середню щільність і складні пікантні характеристики. Зокрема, виразні таніни та кислотність роблять його ідеальним для жирної печені, м'яса, приготованого на грилі, або до м'ясних бургерів. Дуже смакує в поєднанні з телячим браціолем, смаженою бараниною.

І ще зверніть увагу - все, що містить томатну основу, надає вину блиск фруктовості.

Якщо говоримо про сири, то пекоріно і пармезан підкреслюють насиченість і яскравість к'янті. А ще таке поєднання може зробити щось неймовірне з вашими смаковими рецепторами. Тож, коли офіціант підходить і запитує, чи не хочете ви тертого сиру, повірте: ви хочете.

Ну і завершити свою вечерю з тосканським акцентом - одне задоволення.

Кохання з тосканським акцентом

К'янті - це надійно, смачно, просто. Якщо ви починаєте знайомство зі світом вина, то саме з chianti потрібно починати. Воно доброзичливе, зрозуміле, «балакуче». І що б ви не обрали, не поспішайте. У Тоскані подорож так само важлива, як і пункт призначення.