Мальбек, колись відомий як непримітний сорт винограду, який годився лише для використання у блендах, тепер відомий у всьому світі та є одним із найпопулярніших сортів червоного вин.
Це дивовижний сорт винограду, який винороби використовують для створення дуже смачних вин з унікальними смаковими профілями. Його темно-фіолетовий колір і глибокі, майже димні ноти створюють вино, яке має трохи містики, неправильно зрозумілого, але цікавого друга інших більш популярних червоних вин.
Популярність цього сорту росте. Безсумнівно, він став частиною винних карт і міцно зайняв свої позиції на полицях в роздрібних магазинах по всьому світу.
Якщо ви новачок у світі Мальбека, то ви, певно, вважаєте, що Аргентина є його справжнім домом. Хоча 75% цього сорту у світі надходить з Аргентини, Мальбек походить із Франції та виробляється в ряді інших країн світу. Це не означає, що це легко адаптований виноград. На його дрібні ягоди сильно впливає середовище, в якому він вирощується. Це пояснює, чому Malbec так сильно відрізняється в різних країнах і чому він не мав великого успіху до відносно недавнього часу.
У цій статті ми заглибимося в вино Мальбек. І з точки зору його походження, і з точки зору його місця в сучасному світі. Наступного разу, коли ви побачите Мальбек у меню, ви дізнаєтеся, як він туди потрапив і який сорт Мальбека вам підійде.
Тож давайте ближче поглянемо на Мальбек і дізнаємося більше про це темне та смачне вино, яке марширує в такт власного барабану.
Де вирощують Мальбек?
Мальбек вирощують у кількох країнах, включаючи Аргентину, Францію, США, Чилі та Південну Африку. Однак Аргентина та Франція є найбільш відомими своїми регіонами вирощування Мальбека.
Виноград процвітає на сонячних ділянках вдень і прохолодних вночі, особливо на висотах. Одним із таких регіонів, який ідеально підходить для винограду Мальбек, є Мендоса, регіон в Андах в Аргентині. Цей сорт, як ми вже згадували, також вирощують у Франції, але він, як правило, погано переносить низькі температури в країні.
Цікаво, що його смак в різних країнах сильно відрізняється: країни Старого Світу, такі як Франція, виробляють Мальбек з набагато легшим профілем, ніж країни Нового Світу, такі як Аргентина. Бокал цього вина з Франції буде набагато червонішим за кольором і матиме терпку пікантну палітру з фруктовими передовими характеристиками та нотами червоних фруктів, таких як вишня та малина. Навпаки, аргентинські Мальбеки мають набагато темніший колір, майже непрозорий фіолетовий. Він набагато м’якший і приємніший за текстурою.
Особливості сорту
Виноград Мальбек невеликий, має насичений темний колір. Сорт темпераментний, про що часто свідчить чутливість винограду до екологічних небезпек. Гниль, шкідники та мороз — усе це потенційно згубно впливає на будь-якого виноградаря, що вирощує Мальбек.
Це пояснює, чому суттєво різні умови вирощування на батьківщині цього сорту і в сучасному будинку так сильно змінили кінцевий продукт. Сухий клімат з великою кількістю сонячного світла, який зустрічається в Аргентині, більш поблажливий. Незважаючи на те, що виноград Мальбек добре росте на сонці, він не витримує високих температур. Високогірні аргентинські виноградники з сухим і прохолодним кліматом є ідеальними умовами для його вирощування.
З цього «сонячного» аргентинського винограду вино виходить більш солодке, фруктове та м’якше. Навпаки, вино, отримане у французькому Бордо, має міцніші таніни та є темнішим, насиченішим та терпкішим. Гадаю, якби ми проводили свій час на заморожених французьких полях, а не в залитих сонцем горах, то були би більш схильними до темряви.
Звідки походить сорт
Тепер ми трохи знаємо про цей маленький і примхливий виноград. Давайте розберемося, звідки взявся Мальбек.
Вино Мальбек має давнє коріння і вперше його помітили римські легіонери в регіоні Каор у Франції 2000 років тому. Він досі займає важливе місце у вині Кагор, яке за законом має містити не менше 70% Мальбека. Хоча замість цього його часто називають французькою назвою «Côt». Сорт також має коріння в регіоні Бордо, де його часто робили частиною купажу з іншими червоними сортами винограду, такими як Каберне совіньйон, Пті вердо та Мерло.
Однак французький Мальбек потрапив у немилість. Насамперед це було пов’язано з низкою подій, які були близькі до зникнення непостійного винограду Мальбек. Епідемія філоксери (шкідник, згубний для виноградної лози) наприкінці 19 століття, а також сильний мороз у 1956 році змусили французьких виноробів відмовитися від цього сорту винограду. Натомість вони віддали перевагу міцнішому Мерло.
Успіхи в усьому світі сприяли відродженню Франції. Cahors представляє одну з найдешевших нерухомостей у Франції, якщо говорити про виноградники. Завдяки тому, що вино Мальбек стало всесвітньо визнаним і шанованим сортом винограду, Кагор може стати популярним надбанням. Нова французька золота лихоманка може бути там для будь-яких сміливих виноградарів, готових перемогти загрозливі морози та філоксеру
Аромат і смак
Незважаючи на те, що вина виготовлені з одного сорту винограду, французький Мальбек і аргентинський Мальбек відрізняються за смаком через різні кліматичні умови, в яких вони вирощуються. У той час як французький варіант більш терпкий і пікантний, аргентинський більш шовковистий і м’який.
Загальне емпіричне правило полягає в тому, що Мальбеки з більш прохолодним кліматом - схиляються до смаку червоної вишні та малини. З іншого боку, Мальбеки з більш теплим кліматом матимуть більше смаку сливи та ожини.
Але давайте будемо говорити просто. Якщо ви збираєтеся пити вино Мальбек, то очікуйте фруктовий і джемовий профіль з пікантними нотками, такими як кава, шкіра та чорний перець. Насправді саме цей смаковий профіль робить Мальбек таким чудовим початковим червоним вином для новачків у світі вина. Він дозволяє відчути те, що може запропонувати червоне вино, не пригнічуючи ваші смакові рецептори, оскільки воно, як правило, менш сміливе, ніж інші червоні вина, такі як Каберне совіньйон.
Особливості поєднання
З точки зору поєднання, можна сказати, що Мальбек — це вино, у якому є все, що можна запропонувати. Там, де Каберне занадто дубильний, Мальбек пропонує гладку текстуру; де Совіньйон блан дуже гострий, Мальбек пропонує помірну свіжість; де Піно нуар дуже витончений і делікатний, Мальбек безтурботний, робить свою справу.
Тож під час вечері в Аргентині завжди буде вино, а ось деякі страви, які добре поєднуються з Мальбеком і його різними стилями...
Асадо
Для Мальбека це ідеальне поєднання не тільки тому, що воно представляє страву, яку найбільше обожнюють аргентинці, але й їх улюблене вино. Звичайно, між асадо та барбекю є радикальна різниця. Найпростіший з усіх полягає в тому, що асадо — це заклад, де все про вогонь і м’ясо, у світській тусовці. Кілька шматків яловичини готуються з різними смаками та часом приготування. Асадо з антранья, костілья, васіо, чорізо та морчілья чудово підійде до келиха Мальбека.
Паста
Італійська традиція говорить, що макарони їдять щонеділі. Їх можна приготувати вдома, але їх часто купують у магазинах макаронних виробів у кожному районі, містечку та місті. Незалежно від того, фаршировані шинкою та сиром, шпинатом та рікотою чи куркою, равіолі та соррентіно поєднуються зі свіжим Мальбеком із середньою насиченістю.
Піца
За межами Італії є кілька країн, де піца є серйозною справою. В Аргентині, а особливо в Буенос-Айресі, де є найкращі піцерії, про це можна сперечатися годинами. Однак ніхто не заперечує, що якщо вино потрібне, щоб підлити масла в дискусію про моцарелу чи наполітану – це буде мальбек. Він найкраще супроводжує соуси та сири.
Суші
Ця японська закуска тепер є всесвітньою їжею: є дуже мало міст у світі, де не пропонують варіант суші. Як і майже у всіх японських стравах, справа цієї страви в балансі між смаком продуктів і великою кількістю умамі в соєвому соусі, а також в контрасті ароматів васабі. Світлий рожевий Мальбек, прованський стиль або навіть зростаюча тенденція білого Мальбека.
Інші рекомендації
Якщо ви шукаєте ідеальне поєднання до вина Мальбек, то спробуйте яловичі короткі ребра. Це працює незалежно від того, вибираєте ви французький чи аргентинський мальбек. Кожна нація має свій погляд на коротке ребро, і обидва стануть ідеальним акомпанементом для різних випадків.
Для аргентинської версії спробуйте «Asado de Tira». Його готують на відкритому вогні та подають на кістках. Легкий аргентинський мальбек робить його ідеальним для літніх вечорів, коли приготування їжі на відкритому повітрі на барбекю є місцем бути.
Французька версія класичного французького яловичого короткого ребра тушиться в червоному вині. Ця страва виходить набагато ситнішою та насиченішою, тому чудово підходить для холодної зимової ночі. Це чудово доповнить глибший і темніший французький Мальбек.
Експериментуйте зі смаками
Спробуйте ізні стилі та Мальбек з різних куточків світу. Це буде цікава подорож і порівняння того, як чудово і по-різному може виражатися Мальбек. Смакуйте його соло та поєднуйте з різними стравами та діліться своїм досвідом та експериментами.