Що це за вино Піно Гріджіо?

Одне з найпопулярніших, найулюбленіших і найуніверсальніших білих вин у світі. Цей сорт ви знайдете в 98% винних карт ресторанів і барів.

Італієць французького походження - Піно Гріджіо. Пікантне біле вино, освіжаюче, як склянка холодного лимонаду в спекотний літній день.

Це один з найбільш "універсальних" сортів винограду, вина з якого подобаються практично всім. І якщо в інших вин я завжди уважно вичитую контретикетки, перш ніж узяти, то вина з Піно Гріджіо беру із закритими очима. У 99% воно завжди мені подобається!

Піно Гріджіо також відоме як Піно Грі - освіжаюче біле вино, яке в холодному вигляді є ідеальним перепочинком після спекотного літнього дня.

Невибагливе вино з пікантною кислинкою з нотками лимона, лайма, зелених яблук і жимолості.

За це його і люблять в усьому світі - за легкість, свіжість і дружелюбність!

Особливості зростання

Батьківщиною сорту винограду Pinot Grigio (Піно Гріджіо) є Франція, де він відомий як Pinot Gris (Піно Грі). Саме в Бургундії народилося це вино.

Pino Gri grapeШкірка Піно Грі, яка вважається мутацією червоного винограду Піно Нуар, не зелена (як інші білі сорти винограду), а натомість має сірувато-синій відтінок, що й дав сорту свою назву. І, до речі, до початку дозрівання цей сорт практично неможливо відрізнити за зовнішнім виглядом від Піно Нуар.

У 1300-х роках Піно Гріджіо потрапив до Швейцарії, де став фаворитом імператора. Звідси виноград потрапив у північну Італію, де і народилася справжня красива історія Піно Гріджіо.

Вино мало великий успіх у регіонах Північно-Східної Італії: Венето, Ломбардія, Фріулі, Трентіно і Альто-Адідже. Ну і пізніше Піно Гріджіо стало найпопулярнішим білим вином Італії.

Дозріває Піно Гріджіо досить швидко. Це один з перших сортів винограду, які збирають щорічно. Ранній збір винограду Піно Гріджіо дає змогу винограду зберігати дивовижну свіжість і кислотність. В іншому сорт, природно, має досить низьку кислотність. У спекотне літо особливо важлива дата збору.

Для відмінного смаку ягід винограду важливо, щоб між денними і нічними температурами був відчутний перепад.

Піно Гріджіо Vs Піно Грі

Хоча Pinot Grigio і Pinot Gris - це один і той самий сорт винограду, але все ж таки з них можна виготовляти два абсолютно різні стилі вина. У той час як Піно Гріджіо з Італії часто буває простим і освіжаючим, то Піно Грі з Ельзасу (Франція) яскраве, більш насичене і багатогранне, з ароматами білих квітів, меду, яблучного пирога, грибів і екзотичних спецій. Ельзаський Піно Грі часто містить трохи залишкового цукру.

Піно Гріджіо в інших країнах

Освіжаючий стиль Піно Гріджіо має великий успіх у різних країнах. Він особливо добре зарекомендував себе в Сполучених Штатах (де його ніжно прозвали "Грідж") та Австралії, Чилі, ПАР, Новій Зеландії.

Особливості аромату і смаку

Найчастіше в ароматі Піно Гріджо ви почуєте ноти лимона і лайма, зеленого яблука, груші, персика й абрикоса. Також можете відчути відтінки мигдалю, спецій для випічки або жимолості. Іноді бувають ноти сирого мигдалю або мінеральні ноти. Кислотність варіюється від середньої до високої.

Піно Гріджо має дуже гладеньку та майже шовковисту текстуру.

Важливо пам'ятати, що залежно від країни та регіону зростання, а також від технології виробництва, вина Піно Гріджіо можуть істотно відрізнятися одне від одного. У теплішому кліматі яскравіше виражені смаки лимона / лайма, зеленого яблука і жимолості. У холоднішому кліматі виноград зберігає меншу солодкість, набуваючи більш хрустких і сухих характеристик. В ароматі таких вин відтінки зеленого яблука і цитрусових. Крім того, італійські Піно Гріджіо легші. А вина, вироблені в країнах Нового Світу, таких як США, Чилі, Австралія, ПАР, більш щільні.

Особливості подачі

Найкраще Піно Гріджіо подавати холодним 7-10°С у класичному келиху для білого вина.

Гастрономічні друзі Піно Гріджіо

Піно Гріджо це супер гастрономічне вино! Втім, за це його і люблять у всьому світі.

Воно чудово поєднується з морепродуктами, такими як молюски. А як смачно то з мідіями на грилі або хрусткими креветками!

Піно Грі з його пікантністю і підвищеною кислотністю чудово поєднується зі свіжими овочами і більш легкими стравами.

Також чудовим варіантом буде подавати його зі свіжими салатами. Оскільки вино досить кисле, рекомендується уникати поєднання його з продуктами з високим вмістом кислоти, такими як цитрусові або страви на основі томатів.

Спробуйте севіче, суші, муле-фрі або навіть легку листкову тілапію з вершковим соусом у поєднанні з Піно Грі з США та Австралії.

Смачною парою до вина стане риба, зокрема тилапія, гребінець, морський окунь, окунь, форель, тріска, морський окунь, палтус, окунь, мідії, молюски, устриці.

А ще можна поєднувати Піно Гріджіо з білим м'ясом, включно з куркою та індичкою.

Найкращими сирними парами стануть напівм'які та тверді сири з коров'ячого та овечого молока: Грюйєр, Мюнстер, Грана Падано.

Завдяки своїй легкості, Піно Гріджіо - ідеальний вибір для приготування страв. Додайте його до пасти карбонара, соусу для смаженого палтуса або обсмажених молюсків, і страви стануть багатшими та неймовірно смачними.

Універсальний солдат

Італійці п'ють Піно Гріджіо як наші люди пиво влітку:) Тепер ми розуміємо чому його так люблять. Адже воно дружелюбне, зрозуміле й універсальне.

І якщо не знаєте яке біле вино вибрати - беріть Піно Гріджіо! Воно не підведе:)