Щоб вибрати ігристе вино не обов'язково бути професіоналом. Досить знати кілька корисних прийомів.
Для початку визначаємося з бюджетом
Якщо готові витратитися і викласти 1000 гривень і більше, щоб відзначити важливу подію, зробити подарунок шефу або влаштувати романтичну вечерю, вирушайте до відділу шампанського. Шампанське виробляють у провінції Шампань, у Франції і більше ніде у світі, з сортів Шардоне, Піно Нуар і Піно Меньє традиційним методом. Це коли повторне бродіння вина відбувається в пляшці, а потім його витримують на осаді щонайменше 12 місяців і ще три місяці зберігають у льосі до надходження в продаж. Ці особливості й відрізняють шампанське від інших ігристих вин.
Теофіль Брют Премьє, Луї Родерер, Франція
при покупці 1 пляшки 2670 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 2225 грн
Теофіль - вишуканий напій високої якості, який чудово доповнить свято, важливу подію або звичайний день.
Смак: елегантний, свіжий, глибокий, з легкими нотами грейпфрута.
Аромат: присутні нотки білих квітів, жовтих фруктів і відчутні відтінки підсмаженого тосту.
Гастрономія: шампанське Теофіль чудово підійде як аперитив, до легких страв і закусок.
Шампанське буває сухим або дуже сухим. Після контакту з осадом набуває своєрідного аромату і смаку з легкими мінеральними і дріжджовими тонами. Не кожен готовий оцінити тонкість цього напою. Якщо складнощі до душі, обирайте шампанське.
Існують і менш дорогі варіанти ігристих вин починаючи від 400 гривень до 900 гривень, які виробляють за тим самим методом, але не в провінції Шампань:
1. Французький креман (Crémant) - діапазон цін залежить від виробника, регіону виробництва.
ЛаШето Креман де Луар Брют, Франція
при покупці 1 пляшки 990 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 825 грн
Цей Креман настільки ніжний і елегантний, що припаде до смаку всім - і любителям, і професіоналам винної справи.
Смак: з мотивами жовтих фруктів, гарним мусом і підбадьорливою кислинкою.
Аромат: з фруктово-квітковими тонами, відтінками меду і запеченого яблука.
Гастрономія: поєднується з морепродуктами і легкими закусками, салатами та сирами.
2. Італійська франчакорта (Franciacorta) - тонка і ніжна, цінується серед знавців.
Моснель Франчакорта Брют, Італія
при покупці 1 пляшки 2070 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 1725 грн
Свіже, ароматне, фруктове і дуже гармонійне вино Франчакорта.
Смак: делікатний і тонкий, з приємною свіжою кислотністю, тонами персика і аґрусу.
Аромат: з тонами цитрусових, збагаченими пряними нотками підсмаженого мигдалю і фундука.
Гастрономія: чудовий аперитив, у поєднанні з морепродуктами, рибою.
3. Південно-африканський Метод Кап Класік (MCC) - вважався екзотикою, тепер знайшов шанувальників завдяки повноті та м'якості смаку.
Куоін Рок Кеп Классік Брют 2011, ПАР
при покупці 1 пляшки 870 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 725 грн
Це вино вироблено на найсучаснішій і високотехнологічній виноробні Південної Африки, яка славиться своїми преміальними винами. Практично всі серії напоїв лімітовані.
Смак: свіжий, м'який, чудово підійде як напій у спекотний літній день.
Аромат: вловлюються нотки зеленого яблука і лаймового бісквіта з тонким відтінком акацієвого меду.
Гастрономія: ідеально поєднується з устрицями, севіче з лосося і легкими закусками з морепродуктів.
4. Італійське ігристе з Тренто (Trento DOC) - сухий і стриманий зразок, через північне походження.
Альтемазі Тренто, Італія
при покупці 1 пляшки 1050 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 875 грн
Altemasi Trento виробляється під суворим контролем - починаючи від збору винограду вручну, до вторинного бродіння в пляшці.
Смак: ви знайдете відтінки цитрусових і приємну кислинку.
Аромат: свіжий, домінують приємні нотки персика і білих квітів.
Гастрономія: ідеально доповнить вишукані страви з морепродуктів.
5. Іспанську каву (Cava) хочете відзначити окремо як варіант співвідношення ціни та якості. При дотриманні правил витратного традиційного методу, іспанцям вдалося зробити напій доступним за ціною. Хороший зразок кави продають навіть за 300 гривень.
Кава Брют, Маркіз де Террабона, Іспанія
при покупці 1 пляшки 495 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 413 грн
Відмінними рисами Кава де Таррабона Брют є її невибаглива ціна, свіжість, питкість, яскраві смакові характеристики.
Смак: яблука, білі квіти, цитрусові, доповнений тонким нюансом смажених тостів.
Аромат: класичний, свіжий, фруктовий.
Гастрономія: хороший аперитив, ідеально підійде під рибні севіче, салати з морепродуктів.
6. Ще одна категорія ігристих вин, які виробляють резервуарним методом або методом Шарма представлена італійськими просекко (Prosecco). Суть методу в тому, що бродіння відбувається в сталевих резервуарах, які іноді сягають розмірів багатоповерхового будинку. Оскільки вино мало контактує з осадом, смак залишається легким і фруктовим. Це вино набуло популярності в усьому світі. Ціна стартує від 220 гривень і залежить від ступеня «ігристості» вина. Просекко, в якому менше бульбашок, називається «фрізанте», вважається напівігристим і коштує дешевше за повноцінне ігристе просекко - «спуманте».
Просекко Глор Екстра Драй, Маскіо Кавальєрі, Італія
при покупці 1 пляшки 885 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 738 грн
Яскрава ароматика, легкість, питкість, свіжість і ненав'язливість - основні «козирі» Просекко Глор від Маскіо дей Кавальєрі. Це вино - універсальне. А ще, пляшка цього Просекко світиться в темряві.
Смак: освіжаючий, легкий, ніжний.
Аромат: з яскраво-вираженими нотами білих квітів, фруктів.
Гастрономія: ідеальний аперитив, чудовий супровід до морепродуктів.
7. Хочеться чогось «легшого», обирайте ламбруско (Lambrusco). Італійське напівгристе вино, яке містить 7-8% алкоголю і буває сухим, напівсухим або солодким. Ціновий діапазон 200 - 300 гривень.
Ламбруско Б'янко Ле Фольє, Італія
при покупці 1 пляшки 315 грн
при покупці 6 пляшок (акція 5+1) 263 грн
Ламбруско Б'янко Ле Фогіле можна виділити яскравим, інтенсивним смаком і ароматом.
Смак: елегантний, фруктовий, з відтінками жовтого яблука.
Аромат: привабливий, освіжаючий, витканий із нот білих квітів і фруктів.
Гастрономія: ідеально поєднується з сирами, фруктами та солодкими десертами.
Завершує список категорія ігристих вин європейського виробництва без зазначення країни походження. Вони мають нейтральний смак і не вимагають особливого приводу для розпивання. Відмітна риса - приваблива ціна близько 200-250 гривень.
Обираємо ігристе вино за смаком
У цьому допоможе знання основних типів ігристих. Насамперед зверніть увагу на етикетку. На різних мовах тип вина може звучати по-різному, але основні зазвичай так:
- Nature (Брют натюр) до 3 г/л цукру - дуже сухі вина
- Brut (Брют) від 0 до 12 г/л цукру - сухі, але м'якші
- Extra Dry/Extra Sec (Екстра Драй, Екстра Сек) від 12 до 17 г/л цукру - ближче до напівсухих;
- Sec/Dry - 17-32 г/л цукру - напівсухі;
- Demi-Sec/Semi Dry - 32-50 г/л цукру - напівсолодкі;
- Doux/Sweet - понад 50 г/л цукру - солодкі.
Використовуємо етикетку або стікер на зворотному боці пляшки як підказку
На ній завжди вказують тип вина українською мовою, % вмісту алкоголю, дату розливу і країну виробництва. Рік урожаю на етикетках ігристих вин не вказують - тільки на вітажних дорогих винах. Тому слід звертати увагу на дату розливу і термін придатності, оскільки ігристі вина краще пити молодими. На завершення, робимо фото пляшки, щоб випадково не забути вино, яке сподобалося і захочеться випити знову.