Корвіна – це італійський червоний винний сорт винограду, відомий як ключова складова вин зони Вальполічелла. Для нього характерна відсутність яскравого кольору та танінів. Корвіну значно частіше можна зустріти в купажах, ніж в сортовому вині. Цей сорт також широко відомий під назвою корвіна веронезе.
Коли корвіна виробляється у вигляді сухого столового вина, особливий аромат цього сорту – вишня. Однак, ягоди корвіни мають товсту шкірку та часто піддається техніці апасіменто, яка використовується для виробництва таких вин, як амароне. Це часткове підв’ялювання винограду перед початком ферментації. В результаті такі вина демонструють смак родзинок та сухофруктів.
У Вальполічеллі та Бардоліно корвіна додає природну високу кислотність винам з легким та середнім тілом. Молоді вина на основі корвіни можна порівняти з божоле, хоча стиль апасіменто багатше та повніше. Червоні вина з корвіни можуть бути цілком різними за стилем – від простих світло-червоних до багатих та насичених, як речото та амароне. Більшість вин зони Вальполічелла з рівнинних виноградників є блідими та неживими, і тільки віддалено нагадують вина з виноградників зони Вальполічелла Классіко, які розташовані на пагорбах. Деякі винороби тільки зараз почали виробляти дуже високоякісні вина зі 100% корвіни.
Сортові вина з корвіни мають насичений рубіновий колір. Головними ароматами таких вин є червоні фрукти, черешня, вишня, кориця, мускатний горіх та гвоздика. Найчастіше для корвіни використовують техніку апасіменто, яка збагачує аромат, додаючи ноти підв’ялених фруктів, «п’яної» вишні, тютюну, лакриці, шоколаду, горіхового лікеру та спецій.