Підходить пора новорічних та різдвяних свят і саме час для насичених та жирних страв зі свинини. Вже зовсім скоро грудинка та рулька заполонить святкові столи. Але яке вино обрати щоби вддало підкреслити смак жирної страви?
В цій статті ми зробили короткий огляд та зібрали для вас рекомендації.
Червоне або біле вино зі свининою?
Є багато соковитих червоних вин і більш насичених білих вин з освіжаючою кислинкою, які чудово поєднуються зі свининою на обідньому столі.
Білі вина Рислінг ідеально підійдуть, щоб розрізати жирну смажену свинячу очеревину, тоді як червоні вина на основі Гренашу можуть підняти смак бангерів і пюре серед тижня.
А як щодо К’янті Класіко на основі Санджовезе зі свинячою лопаткою, приготованою на повільному вогні? Такий баланс дубильної структури, кислотності та ягідно-фруктових нот, присутніх у багатьох винах, може стати справжньою насолодою.
«Італійські червоні сорти завжди мають чудову кислинку, яка ідеально поєднується зі свининою», — радять експерти.
Також важливо враховувати наступне:
- нарізка свинини;
- спосіб приготування;
- соус, з яким ви його подаєте
Яким би не було м’ясо, все залежить від того, що ви з ним робите. Подумайте про відповідність інтенсивності вина та страви, а також будь-яку кислинку та солодкість інгредієнтів страви. Тим не менш, навіть класичні стилі будуть відрізнятися від виробника. Поєднання їжі та вина також дуже суб’єктивне: особисті переваги мають велике значення на цій арені.
Вино із грудинкою і молочним поросям
Тут експерти радять обирати більш світлі сорти червоного вина. До них відносяться іспанська Mencia, Nerello Mascalese з Сицилії, Pinot Noir з більш прохолодних регіонів або чилійський Carménère. Також гарним варіантом білого вина буде Рислінг з відтінком солодкості. Смажена свиняча грудинка найкраще поєднується з вином, яке має високий рівень кислотності та легку солодкість.
Німеччина славиться найкращими винами Рислінг, як і Ельзас у східній Франції, але чудові зразки також можна знайти в інших місцях, наприклад, в Австрії, Австралії та Новій Зеландії.
Червоне та біле вино, яке краще обрати до класичної свинини
Смажена свинина потребує вино, що поєднує насиченість із кислинкою, незалежно від того, біле воно чи червоне. Для любителів білого вина Кондріє [Віоньє] може бути блискучим поєднанням зі свининою, смаженою з такими травами, як орегано або майоран. Також варто розглянути більш свіжі стилі Шардоне, Шенен блан з долини Луари або Південної Африки. Серед червоних вин, окрім К’янті Класіко, варто звернути увагу на Россо ді Монтальчіно, вина Гренаш, а також на Піно нуар із теплішого клімату.
Вино до сосисок зі свинини
Для класичних сосисок і пюре віддайте перевагу молодому вину на основі Гренашу, наприклад з південної Рони. Класичні суміші Гренаша, Сіри та Мурведра (GSM) виробляють у багатьох регіонах, від Рони та Лангедок-Руссільйона у Франції до частин Південної Австралії та Каліфорнії. Вино Nero di Troia з Апулії має ніжні ноти дубу, відтінок прянощів і «прекрасна глибина стиглого соку чорних фруктів». Такий стиль чудово пасує до сосисок або гамбургерів.
Слідкуйте за надлишком дуба в деяких винах. Остерігайтеся вин з яскраво вираженим смаком дубу, коли мова йде про деякі страви зі свинини. Дуб досить гіркий, досить димний. Якщо ви їсте щось солодке, воно має металевий смак. І якщо у вас є щось із досить високою кислотністю, це конфліктує.
Чому б цього Різдва не спробувати будь-що з перерахованого вище разом із стравами зі свинини? Поєднуючи блюда з новими винами, ви також урізноманітнююте смак страви. Це буде цікаво і смачно не тільки для вас, а і для ваших гостей.