Сильна спека стала причиною того, що банани дозрівали занадто швидко, що призвело до великих збитків для пані Нхани та багатьох інших фермерів, які живуть у районі Каронга.
«Тоді ми дізналися, як робити бананове вино», — розповідає вона, очищаючи лимони, які будуть використовуватися для збереження смаку бананів на переробному заводі Twitule Cooperative Group.
Для фермерів це не лише виробництво вина, але й виживання, стійкість і прийняття нових можливостей, які приходять із зміною клімату.
Раніше вони мали бананові плантації біля берегів озера Малаві і їх змивало підвищення рівня води через збільшення кількості опадів, що змушувало їх переселятися на вищі, але гарячіші території, де температура піднімається до 42C.
Емілі Нкхана входить до групи жінок, які об’єдналися в кооператив, щоб покращити свої економічні умови за допомогою сільського господарства.
Виробництво вина — це невелике підприємство на подвір’ях жінок, де вони висаджують банани.
Процес виготовлення вина відбувається в невеликому комплексі з чотирикімнатним будинком в селі Мченджере.
Процес простий: перезрілі банани очищають від шкірки, нарізають невеликими шматочками, зважують і змішують з цукром, дріжджами, родзинками, водою і заливають лимонами.
Потім суміш залишають для бродіння протягом декількох тижнів, перетворюючи м’якоть банана в міцне, ароматне вино, що містить 13% алкоголю – подібне до вина, виготовленого з винограду.
Вино, колір якого може варіюватися від блідо-жовтого до насиченого бурштинового, має злегка солодкуватий фруктовий смак, який часто супроводжується тонким ароматом і легким присмаком лимона та банана.

«Ми хочемо виробляти більше вина. Ми хочемо переїхати з цього невеликого виробничого будинку на фабрику», — каже пані Нхана.
І група має ще більші плани - Comsip попросив Бюро стандартів Малаві схвалити його для експорту.