Нещодавнє дослідження виявило, що вживання вина під час їжі має захисний ефект.
Наприкінці 20-го століття була низка досліджень, які показали, що помірне вживання алкоголю захищає серце.
Недавні дослідження поставили під сумнів кардіопротекторну дію алкоголю і навіть деякі відзначають, що будь-яка кількість алкоголю підвищує ризик розвитку раку та шкодить здоров’ю.
Основна проблема досліджень, які стосуються алкоголю та здоров’я, полягає в тому, що вони рідко розрізняють тип споживаного алкоголю — вино, пиво чи міцні алкогольні напої — і спосіб вживання алкоголю, тобто під час їжі чи після неї.
Ці фактори є критично важливими, оскільки тип споживаного алкоголю та середовище, в якому він споживається, впливає на рівень алкоголю в крові.
Відповідно до нещодавно опублікованого дослідження, проведеного вченими з Іспанії та Гарвардського університету, вживання вина під час їжі асоціювалося з нижчими загальними показниками смертності, зокрема від раку та серцево-судинних захворювань. Винний супровід вечері компенсує підвищений ризик у слабких людей.
Хоча хімічний склад алкоголю у вині такий самий, як і алкоголь у горілці чи інших спиртних напоях, кількість, яка потрапляє в кров, залежить від середовища, в якому його споживають, і його концентрації в напої.
Навіть при підвищенні рівня алкоголю у вині через використання стиглого винограду, вино все одно має нижчу концентрацію алкоголю порівняно з міцними спиртними напоями. А вино, як правило, вживають протягом тривалого періоду часу та під час їжі, і те, і інше знижує рівень алкоголю в крові.
Отже, має сенс, що люди, які п’ють здебільшого вино або його під час їжі, мають нижчий рівень алкоголю в крові, мають кращі результати для здоров’я порівняно з людьми з іншими моделями вживання алкоголю.
Важливо зазначити, що це дослідження, як і більшість, лише вказує на припущення. Воно не встановлює причину і наслідок. Ви не можете зробити висновок, що вживання вина під час їжі зменшить смертність від усіх хвороб, а також від раку та серцево-судинних захворювань. Так, воно має захисний ефект і має свій вплив, але глобально воно не вирішує проблеми.
Тим не менш, це досить приємне припущення для вайнловерів та змусить любити вино трішки більше:)