Кара Мараден відповідальна за понад 5200 акрів (2000 гектарів) виноградників, розкиданих на 1000 милях у Каліфорнії та Орегоні. Вона, очевидно, не може бути всюди одночасно, але завдяки технології штучного інтелекту пані Мараден може віддалено перевіряти потреби у воді окремих виноградників зі свого ноутбука.
У той час як раніше оцінка потреб виноградної лози у воді здійснювалася людським судженням і розрахунками, тепер Фолі використовує датчики Tule Technologies. Вони схожі на міні-метеостанції, розміщені поперек виноградників. Вони вимірюють рівень вологості, температуру, швидкість вітру та інші змінні середовища.
Усі ці дані потім передаються в програмну систему зі штучним інтелектом, яка була навчена розраховувати, скільки вологи випарується як із ґрунту, так і з виноградних лоз за різних погодних умов. Потім штучний інтелект визначає, скільки і коли потрібно зрошувати лози, і інформує менеджерів виноградників через сповіщення програми.
Foley Family Farms разом зі своєю дочірньою компанією Foley Family Wines виробляє американські вина під 23 різними брендами. Пані Мараден каже, що датчики зрошення штучного інтелекту «покращили якість винограду».
Том Шапланд, виконавчий директор Tule, каже, що ще однією перевагою датчиків є те, що вони можуть допомогти подолати нестачу робочої сили. «ШІ забезпечує пильне око у винограднику 24/7».
Tule також створює програму на базі штучного інтелекту під назвою Tule Vision, яка може визначати потребу у воді виноградних лоз після того, як користувач записує кількахвилинне відео про них. ШІ був навчений із сотнями зображень виноградних лоз за різних потреб у воді.
Після збору винограду для виноробства його відправляють на виноробню для бродіння. Тут також бере участь ШІ.
Каліфорнійська технічна фірма Tastry створює додаток на базі ШІ, який допомагає виноробам робити вино, яке сподобається великій кількості споживачів. Програмне забезпечення робить це шляхом аналізу хімічного складу вина та швидкого порівняння його з базою даних смакових уподобань 248 мільйонів споживачів вина у США.
Смакові тести для всього, від рівня цукру у вині до кислотності та танінів. Останні є гіркими та терпкими сполуками, які походять із виноградної шкірки, насіння та стебел.
Ідея полягає в тому, що Tastry може допомогти виноробам краще змішувати кінцеві вина з численних базових вин, змінюючи відсоток кожного, доки не буде досягнуто популярного профілю смаку.
Каліфорнійський винний бренд описує Tastry як свою "систему GPS". Це те, де штучний інтелект справді показує свою неперевершену допомогу. Він допомагає мені визначити мою мету та цільового споживача.
Для виноробень з великими обсягами, які потребують послідовності рік за роком, ШІ може бути особливо корисним.
Для винних традиціоналістів використання ШІ у виноробстві, будь то у винограднику чи виноробні, є анафемою. Вони стверджують, що це руйнує ремісництво, яке може зробити вино таким особливим, адже жоден алгоритм не може по-справжньому зрозуміти складну взаємодію між кліматом, ґрунтом і сортами винограду, яка надає вину тонкість і характер. Він також не може оцінити естетику балансу, структури та аромату, які відрізняють винятковий вінтаж. Говорити про мінеральність, кислотність або фруктовість вина не має сенсу для машини. Справжні винороби довіряють своєму смаку, а не [комп’ютерним] процесорам.
Наскільки винороб дозволяє штучному інтелекту брати на себе прийняття рішень, замінюючи сотні років досвіду, залежить від схильності до ризику домену та точності самого штучного інтелекту.
Штучний інтелект допомагає виноробам, а не замінює їх. ШІ [у вині] — це прийняття більш обґрунтованих рішень на основі науки.