Коли сильна спека вразила групу виноградних лоз у Португалії, здавалося, що кінець для них близький. Протягом дня температура піднялася до 42C. Але не всі виноградні лози, які зіткнулися з цим нападом, були однакові: деякі мали секретну зброю.

Хвиля спеки була насправді штучною, створеною в лабораторії, щоб імітувати умови, які цього літа випадково пережили багато регіонів південної Європи. Вчені, які проводили експеримент, обробили деякі свої виноградні лози спеціальним коктейлем із бактерій із малоймовірного джерела: іспанських солончаків. Поки всі виноградні лози поливали, вони були піддані жахливій спеці.

Виноградні лози, чиє коріння було піддано впливу однієї групи бактерій, почувалися несподівано добре. На відміну від деяких інших рослин, вони не в’януть і не з’являються знебарвлені листя. Вони майже не виявляли жодних ознак теплового стресу в своїх клітинах. Для них це було так, ніби хвилі спеки насправді не було.

Дослідник Каррейрас і його колеги ще не з'ясували, чому мікроби мали такий ефект. Однак вони сподіваються, що їх дослідження допоможе виробникам вина захистити свої виноградники від дедалі суворішої та мінливої ​​погоди, спричиненої кліматичною кризою.

Тепловий стрес може зробити виноград, який використовується у виноробстві, неприємно гірким, що призводить до незбалансованості вин. Сильна спека також пошкоджує або навіть вбиває виноградні лози. Зміни клімату вже роблять хвилі спеки більш імовірними по всьому світу, іноді з руйнівними наслідками.

Навіщо конкретно обробляти виноградні лози бактеріями з солончаків? Ідея полягає в тому, що рослини, які ростуть у солоних умовах на цих болотах, повинні бути в змозі впоратися з важкими умовами. Вони можуть витримувати стреси, яким піддаються небагато рослин: солоність, спека, забруднення, важкі метали. Мікроби, пов’язані з цими рослинами, їхній мікробіом, ймовірно, також еволюціонували, щоб процвітати в такому середовищі. Ці мікроби можуть мати захисний ефект для рослин, припускає Каррейрас.

Однак застосування мікробів до сільськогосподарських культур все ще знаходиться в зародковому стані. Важливо визначити, наскільки фермерам доведеться адаптувати види мікробів до конкретних рослин.

Проблема, з якою стикаються виноградники, полягає не в якомусь одному типі погоди, а в зростаючій мінливості. Ми бачимо екстремальні коливання між зимою та літом і з року в рік. У результаті, якщо мікроби можуть допомогти, дослідники повинні показати, що вони можуть покращити ріст рослин і стійкість до стресу в польових умовах, а не просто в лабораторних дослідженнях.

Каррейрас і його колеги вже працюють над цим із допомогою «дуже зацікавленого» місцевого виробника вина.