ViognierВіоньє – це французький технічний сорт винограду родом з Долини Рони. Відповідно до останніх вивчень його геному, він належить до групи сортів шасла.

Віоньє добре відомий завдяки виробництву текстурних, ароматних вин з яскраво вираженими нотами кісточкових фруктів (переважно абрикоса). Теруар, який необхідний для вирощування якісного винограду, має бути теплим та сонячним, з певним типом ґрунту. Круті гранітні схили Кондрійо та Шато-Гріє довели здатність створювати яскраві та парфумовані вина з цього сорту. Наприкінці 1960-х років у світі залишилось лише 16 га виноградників, засаджених віоньє, які знаходились виключно в апеласьйонах Кондрійо та Шато-Гріє. На щастя, 1970-ті роки подарували нове життя майже втраченому сорту. Це відбулося завдяки австралійській виноробні Yalumba (Ялумба) та ще кільком іншим господарствам.

ХХІ століття стало для віоньє епохою ренесансу. Зараз цей сорт зустрічається у Франції, Італії, ПАР, Іспанії, Австралії, Швейцарії, США, Чилі, Аргентині, ПАР, Австралії, Новій Зеландії та навіть Японії. 

Відмінною рисою віоньє є те, що його важко культивувати і він не схильний давати з року в рік здоровий урожай. Товстошкірі ягоди цього сорту мають низький рівень кислотності та потребують багато сонячного світла для гарного визрівання. Занадто теплі умови дають високо алкогольне вино, якому може не вистачати свіжості. Саме тому так важко отримати з винограду сорту віоньє збалансоване вино.

За ароматом вина з віоньє можуть бути фруктовими та трохи трав’янистими, з нотами ромашки, лаванди, чебрецю і навіть сосновими тонами. У витриманих версіях виразні трав’яні ноти пом’якшуються медовими відтінками.