Шардоне – це, мабуть, найуніверсальніший з усіх білих сортів винограду у світі. Його вирощують майже в усіх регіонах комерційного виробництва. Вина шардоне мають дуже високу якість як в прохолодному кліматі, так і в спекотному, дивуючи при цьому своєю різноплановістю.
Батьківщиною шардоне є Бургундія (Франція), де з цього сорту виробляють одне з найвеличніших білих вин світу.
Найбільш точний епітет, який може описати шардоне – щедрий. Цим, власне, і пояснюється його популярність. Шардоне має набір унікальних смакових та ароматичних характеристик, які легко вгадуються в моносортових винах.
Для шардоне характерні ноти яблука, ананаса, персика, ванілі та вершкового масла. Часто в його ароматі домінують дубові відтінки, які свідчать про витримку в нових дубових бочках. Оскільки цей сорт добре ладнає з дубом, в країнах Нового Світу дуже часто можна зустріти шардоне саме в такій версії. Однак, вважається, що свої найкращі характеристики цей сорт розкриває в прохолодному кліматі та без впливу дубу. Яскравий приклад цього – Шаблі та Шампань. Вина шаблі – це завжди 100% шардоне, вирощений на вапнякових ґрунтах в прохолодному кліматі півночі Бургундії. Це мінеральні, сухі вина з легкими солонуватими післясмаком.
На смакові та ароматичні характеристики вин з шардоне, окрім особливостей ґрунту та місця вирощення лоз, впливають також умови виробництва вина, такі як температура ферментації, матеріал ємності, в якій ця ферментація відбувається (дуб, сталь), витримка на осаді, малолактична ферментація тощо.
Шардоне зустрічається майже в усіх виноробних країнах світу. Найвидатніші результати, окрім своєї батьківщини Франції, цей сорт демонструє в США (Каліфорнія), де він обов’язково витримується в нових бочках, а також на півночі Італії, в ПАР, Аргентині, Чилі, Австралії, Новій Зеландії та навіть Ізраїлі.