gewurztraminer grapeГевюрцтрамінер – це один з найбільш пікантних білих винних сортів винограду, який впізнає навіть неспокушений дегустатор завдяки його яскравому та самобутньому аромату.

З німецької назва сорту перекладається як «пряний (чи ароматний) трамінер». Але свій шлях у виноробстві гевюрцтрамінер почав в Італії, поблизу селища Термено (Трамін), сьогодні це територія Альто-Адідже.

Трамінер – батьківський сорт гевюрцтрамінера – зростав тут ще з часів Середньовіччя, хоча є версії про його походження з німецького Пфальцу. Його ягоди мають блідий зелений колір і позбавлені розкішних рис «ароматного» родича. Вино з цього сорту більш нейтральне і не має яскраво вираженого букету. Однак, трамінер легко мутує. Саме одна з таких мутацій кілька століть тому і подарувала лозу з рожево-коричневими п’ятнистими ягодами та рожевою м’якоттю.

Значних успіхів в роботі з гевюрцтрамінером досягли в Ельзасі. Його посадки складають тут близько 20% від загальної кількості лоз, поступаючись лише рислінгу (23%).

Гевюрцтрамінер – це уособлення яскравості аромату, в якому переплітаються пряні відтінки та екзотичні фрукти, аромати лічі, чайної троянди, нектарина, апельсинової цедри, імбиру та ананаса. Багата ароматична складова доповнена невисокою кислотністю та доволі насиченим тілом з високим рівнем алкоголю.