Pinot blancПіно блан – це білий сорт, який використовується у виробництві тихих, ігристих та солодких вин.

Хоча цей сорт не найпопулярніший в сімействі піно, він доволі багатогранний. Піно блан довів свою цінність в різних винних регіонах Європи, в тому числі у французькому Ельзасі, італійському Альто-Адідже, а також Австрії та Німеччині.

За межами Франції піно блан широко представлений на виноградниках північно-західної Італії, де його називають піно б’янко. Тут з нього роблять більш легкі та свіжі вина, як правило, без витримки в дубових бочках, і часто – у складі купажів. Це також один з основних сортів у виробництві ігристого вина франчакорта – італійської відповіді французькому шампанському. 

В Німеччині під ім’ям вайсбургундер (з нім. «білий бургундський») з піно блан народжуються легкі бадьорі вина, а в Австрії – відомі люксові солодкі вина трокенберенауслезе. В Австрію сорт потрапив в ХІХ столітті і сьогодні доволі поширений на сході країни. Саме кислотність зробила цей сорт популярним у виробників ігристих вин Каліфорнії та солодких айсвайн (з нім. «крижаних вин») Канади.

Піно блан рідко виступає соло, частіше входить до складу купажів. Все тому, що він не має яскравості та характерної багатьом відомим сортам індивідуальності. Аромати піно блан – це сплетіння яблука, недозрілого персика, свіжоскошеної трави та лісового горіха.