Цей білий сорт вердиккіо отримав свою назву від слова verde (верде) – зелений. Він має жовто-зелену шкірку, яка надає вину ніжний, зеленуватий відтінок. З цього сорту виробляють свіжі, сухі вина з високою природною кислотністю, з відтінками цитрусових та мигдалю. Сорт також пасує для виробництва ігристих вин. Вердиккіо – один з найпоширеніших білих сортів в регіоні Марке (центральна Італія).
В Марке з вердиккіо виготовляють сортові вина на 2-х ділянках категорії DOC – Вердиккіо-дей-Кастеллі-ді-Єзі та Вердиккіо-ді-Мателіка. Виноград також можуть використовувати в купажах в інших регіонах, в тому числі в Умбрії та Лаціо. В різних DOC вердиккіо дозволяється поєднувати з іншими сортами, такими як мальвазія та требб’яно, які використовуються в якості традиційних партнерів в купажах. Сорти вердиккіо та требб’яно дуже схожі на винограднику, їх часто плутають один з одним.
Вердиккіо не дуже ароматний. В кращому випадку він надає вину елегантні аромати цитрусових та горіхів, зокрема лимона та гіркого мигдалю. Апеласьйони Вердиккіо-дей-Кастеллі-ді-Єзі та Вердиккіо-ді-Мателіка пропонують вина з більш насиченими та складними характеристиками, з виразним тілом та тривалим післясмаком.