Совіньйон блан – це білий сорт винограду, який знають у всьому світі, а за своєю популярністю він може поступитися тільки шардоне.
Його батьківщина - Бордо (Франція), де совіньйон блан використовують переважно у складі купажів разом з семільйоном та мюскаде. Кращі зразки такого поєднання можна знайти на Лівому березі, в Граві та Пессак-Леоньяні. Найвидатніші моносортові вина з совіньйон блан родом з Долини Луари, де цей сорт розкривається у всій своїй величі завдяки теруарам апеласьйонів Сансер та Пуї-Фюме. Окремо варто відзначити вина Сотерну, це «рідке золото» та найвідоміші солодкі вина у світі.
Совіньйон блан погано пристосований до тривалої витримки, тому вина з цього сорту вживають переважно у молодому віці, коли проявляються їхні найкращі риси: свіжість цитрусових та яскравість аромату.
Хрестоматійний опис аромату совіньйон блан виник на його батьківщині, у Франції - pipi de chat (піпі дьо ша). Дослівно це перекладається як «котяче піпі». І нехай це формулювання вас не шокує, таке порівняння є цілком доречним.
Характеристики сорту багато в чому залежать від клімату, в якому росте виноград, а також від процесу виробництва. Яскравим прикладом є совіньйон блан з регіону Мальборо (Нова Зеландія), де до звичних нот зеленої трави, яблука та листя смородини додаються аромати екзотичних фруктів, зокрема маракуї.