CorteseКортезе – це білий сорт винограду, відомий своїми винами гаві з південно-східної частини П’ємонту (Італія). Сорт вирощувався тут протягом сотні років і згадується в документах, які датуються початком XVII століття. Він вже давно вважається кращим сортом П’ємонту і йому часто ставлять в заслугу світову популярність білого італійського вина.

Щоб досягти успіху, за кортезе необхідно уважно спостерігати на винограднику: це енергійна, продуктивна лоза, і якщо урожайність не контролювати, то вина можуть вийти невиразними. Деякі виробники використовують малолактичну ферментацію, щоб пом’якшити високу кислотність. Кортезе все частіше починають використовувати для виробництва ігристих вин.

Типовими для кортезе є вина блідого лимонного кольору із зеленуватим відтінком, які мають чудовий аромат та освіжаючий сухий смак. Кращі зразки можуть розвинути в букеті багато медових нот та мають середній потенціал для витримки. Для кортезе характерні аромати лугових квітів, лайма, яблука та легкі мигдальні відтінки.