Багато виноробів зіткнулися з «катастрофічною» економічною ситуацією, пов'язаною зі зростанням витрат і переповненими погрибами, попередили керівники галузі на зустрічі з міністром сільського господарства Франції цього місяця.

Французьке виноробство переживає кризу, яка є «однією із найсерйозніших у своїй історії», що тягне за собою як структурні, так і циклічні проблеми.

Ринки споживачів насичені, багато погребів «забиті вщерть» напередодні врожаю 2025 року, а ціни зростають, зазначили вони.

Виробники також стикаються з кліматичними катаклізмами, що повторюються, і проблемами міжнародної торгівлі.

Закликаючи до термінових заходів для «порятунку нашого виноробного сектора», вони попередили, що галузь перебуває на переломному етапі, і вибір — або підтримати її, або стати свідком її краху.

Уряд Франції вже запропонував компенсацію виробникам за викорчування виноградників для скорочення постачання. Наприкінці 2024 року виробники подали заявки на розкорчування близько 27 000 гектарів, на що було витрачено близько 109 млн. євро з бюджету в 120 млн. євро.

Більшість коштів, що залишилися, буде спрямована на створення фонду екстреної допомоги молодим виноробам, повідомили торгові організації після зустрічі з міністром сільського господарства цього тижня.

Обговорювалися й інші заходи, такі як захист доходів фермерів та можливість розкорчування більшої кількості виноградників. Торгові організації високо оцінили міністра за те, що він прислухався до їхнього побоювання.

Французькі виноробні - не єдині, хто стикається з труднощами. На рівні ЄС Європейська комісія нещодавно запропонувала реформи, що допоможуть підвищити конкурентоспроможність виноробного сектору блоку.

Пропозиції включають заходи щодо просування вина, а також дозвіл державам-членам платити виробникам за «зелений збір урожаю», щоб скоротити постачання.

Раніше вже виділялися кошти на кризову перегонку надлишків вина і останніми роками ця політика відновилася в деяких країнах ЄС.

Декілька виноробних регіонів по всьому світу також зіткнулися з проблемою надлишку пропозиції, від деяких районів Каліфорнії до деяких районів Австралії.

За даними Міжнародної організації виноградарства та виноробства, світове споживання вина минулого року впало до найнижчого рівня з 1961 року, хоча й становило 214 мільйонів гектолітрів (мгкл).