Свартленд, який колись вважався придатним тільки для вирощування зерна, тепер є джерелом деяких з кращих вин Південної Африки. З виходом нової геологічної карти регіону Малу Ламберт аналізує життя цієї динамічної виноробної спільноти, щоб зрозуміти, які тенденції визначають розвиток вин.
Новий рубіж виходить нового рівня. Огляньтеся назад, 25 років тому, і великий південноафриканський регіон Свартленд був відкинутий. Ідея виробництва гарного вина в цьому спекотному, сухому місці, усіяному золотистими пшеничними полями, здавалася абсурдною.
Але кілька сміливих виробників прорвали кордони, встановлені на той час контролюючим режимом. Отримавши дозвіл на розвідку нових земель, вони перетворили саму специфіку південноафриканського виноробства.
Сьогодні апелласьон розташований лише за 100 га від Стелленбоша. Шенен Блан і Сіра, як і раніше, виробляють кращі вина, як і раніше, з переважанням винограду в посадках. Пінотаж також примітний: поряд з традиційнішими пляшками виробляються легші вина нової хвилі.
Землеробство поступово стає відновлюваним, вирощуються кліматично стійкі сорти винограду. У той же час потенціал різноманітної та давньої геології Свартленду вивчається як ніколи раніше.
Досліджуючи острів Святої Єлени
У Свартленді сім офіційних округів: Малмсбері, Пардеберг/Пердеберг, Пардеберг-Саут, Пікет-Бо-Берг, Порселейнберг, Рібекберг та Рібекс-Рів'єр. Острів Святої Єлени - віддалений супутник, що класифікується як WO Свартленд, що входить до субрегіону Західного узбережжя Кейп-Кост.
В даний час на території площею 6,5 га вирощуються сорти Шенен Блан, Паломіно, Верментіно, Вердехо, Ассіртіко, Бастарду-ду-Кастелло, Гренаш Блан, Гренаш Нуар та Сенсо. Це дуже сухий район, хоча винороби посилаються на охолоджуючий атлантичний туман, підземні водоносні горизонти та крейдяні вапнякові ґрунти як на фактори, що роблять його ідеальним для виноградарства.
Експериментальні вина
Ближче до центральних сільських міст у Рібекберзі спостерігається зростання інтересу. У Клувенбурзі експериментують з Гарначею пелуда, яку називають «волохатим гренашем» за її ворсисте листя, що бореться зі зміною клімату. У той же час, історичний кооператив Riebeek Valley Co йде в ногу з часом, випускаючи експериментальну лінійку RAAR зі старих лоз, що випускається невеликими партіями: уявіть собі Шенен, що контактує з шкіркою, і Шираз з вискоим вмістом вуглецю.
На півдні, в Малмсбері, знаходиться амбітна сімейна виноробня Leeuwenkuil Family Vineyards - найпівденніша ферма регіону. Її суперсучасний погріб здатний виробляти високоякісні вина у великих обсягах, серед яких фірмові Шенен та Сіра.
Тим часом, розташована неподалік виноробня Klein Amoskuil звертає час назад, використовуючи понад 20 заглиблених квеврів для виробництва своїх orange wines.