Збір врожаю в Угорщині цього року розпочався на місяць раніше, ніж зазвичай, і деякі винороби вказують на зміну клімату як на винуватця цього, що може навіть загрожувати культовим токайським винам країни.
Вегетаційний сезон був надзвичайно спекотним, з рекордно високою спекою в липні (найспекотніший місяць у країні з початку обліку в 1901 році).
Дійсно, якщо спекотна погода стане регулярним явищем, вчені стверджують, що «підвищення температури може зробити країну занадто жаркою для виробництва білого вина, включно зі знаменитим токайським». На сьогоднішній день у виноробних регіонах Угорщини зафіксовано 25-відсоткове зростання кількості градус-днів – показника, який використовується для позначення сонячних годин у сезон дозрівання плодів.
«Наші моделі показують, що зростаючі градусо-дні будуть продовжувати зростати, і тоді клімат Угорщини більше не буде ідеальним для білого вина», — сказав Петер Сабо, кліматолог з Університету Етвоса Лоранда в центрі Будапешта.
«Ми запізнилися щонайменше на місяць», — сказав Ласло Керек, виноградар із Балатонлелле, регіону Балатонбоглар на південному березі озера Балатон.
З іншого боку Балатону власник виноробні Varga Пітер Варга навіть назвав центральноєвропейську країну "новим Середземномор'ям", хоча він сказав, що виробникам доведеться адаптуватися до зміни клімату.
Подібні настрої повторювалися далі на схід у самому Токаї, де винороб Андраш Канчлер із виноробні Basilicus сказав, що теплі пори року потенційно зменшать ризики, пов’язані з вологою погодою пізніше в сезоні.