Класифікація європейських вин, яка була остаточно запроваджена з 2012 року, передбачає 3 категорії вин (хоча раніше в таких країнах, як Франція або Італія, традиційно виокремлювали 4 категорії).

  • Вино без географічної вказівки (раніше – столове вино).

Ці вина можуть мати на етикетці тільки назву країни походження, з якої вони постачаються. Ця категорія охоплює і купажовані вина з кількох країн ЄС. Тобто це індикатор країни виробництва, але не країни походження винограду.

У Франції ця категорія має позначення Vin de France (Вен де Франс), яке перекладається як «вино з Франції». Фактично вона заміщує попередню категорію столових вин (Vin de Table), але дозволяє вказувати на етикетці сорт винограду та рік урожаю.

New french wine classification

  • IGP або Indication Géographique Protégée (Ендікасьон Жеографі́к Протеже) - вино із захищеною географічною вказівкою.

Це проміжна категорія, яка фактично заміщує попередню категорію місцевих вин (Vin de Pays) у Франції.

  • AOP або Appellation d'Origine Protégée (Апеласьон Доріжін Протеже) – захищене найменування за походженням.

Це категорія, яка заміщує попередню французьку категорію AOC. В Італії та Іспанії нова категорія називається DOP або Denominazione di Origine Protetta (Деномінацьоне ді Оріджіне Протетта) – захищене найменування за походженням. Це злиття попередніх італійських DOC та DOCG  та іспанських DO та DOC у складі єдиної категорії.

Відповідно до нової європейської класифікації, з французької класифікації вин повністю виключається категорія VDQS. Тому серед вин VDQS відбуваються найбільші зміни, адже вони мають бути або підвищені до категорії AOP, або знижені до рівня IGP.

Для французьких вин, які раніше належали до категорії AOC, зміни мінімальні та фактично обмежуються виправленням напису на етикетці з AOC на AOP (самі апеласьйони залишаються без змін).

Важливо: виробники, які не відповідають вимогам AOP, можуть втратити свій статус. Проте для тих, хто їм відповідає, допускається бути і AOC, і AOP, оскільки остання категорія не є виключно винною та стосується цілого переліку європейських продуктів (таких як сир, наприклад).