В Іспанії існує 5 офіційних ступенів якості вин.

Іспанська класифікація вин

VdM або Vino de Mesa (Віно де Меса) – столове вино.

Відповідає аналогічній французькій категорії, може вироблятися із суміші будь-яких вин, які були вироблені в Іспанії в будь-якій провінції будь-якого року. Рік, сорти та регіон виробництва на етикетці не вказуються.

Згідно з новим європейським законодавством, яке набрало чинності з 1 серпня 2009 року, на етикетці столових вин стало можливим вказувати сорт винограду та рік урожаю, але оскільки перехідний період для нового закону тривав до кінця 2011 року, то в ці 2 роки столові вина могли виглядати і по-старому, і по-новому.

На сьогодні це найчисельніша категорія, до якої належить більше половини іспанських вин.

VdlT або Vino de la Tierra (Віно де ла Терра) – місцеве вино.

Вина виробляються в певних зонах/регіонах із затверджених для цих зон сортів винограду (зазвичай кількість сортів досить велика). На етикетці мають бути вказані провінція/регіон та вінтаж. Сорт винограду можна вказувати, але це не обов’язково. Незважаючи на таке зручне законодавство, регіональні вина складають лише близько 7% від загального об’єму вин.

DO або Denominación de Origen (Деномінасьйон де Оріхен) – найменування за походженням.

Це вина з визначених законом зон, для яких обумовлені дозволені сорти, урожайність, іноді – методи виробництва (наприклад, для кави), норми витримки тощо. DО передбачає значно більш стислий перелік дозволених сортів, які найбільш яскраво відображають теруар апеласьйону. Вина цієї категорії (разом з DОС та Vino de Pago) складають близько 40% від усіх іспанських вин та є другими за чисельністю. DО бувають будь-яких розмірів – від доволі великої Ріохи до крихітного Монтеррея.

Етикетки іспанських вин

DOC або Denominación de Origen Calificada (Деномінасьйон де Оріхен Каліфікада) – кваліфіковане найменування за походженням.

Найвища категорія іспанських вин, досі надана тільки двом апеласьйонам: Ріосі та Пріорату. Крім стандартів DО, для DОС більш жорстко контролюється територія, на якій розташовані виноградники, рух винограду та виноматеріалів (ані виноград, ані сусло не повинні залишати окреслених меж). В Каталонії, де знаходиться Пріорат, абревіатура отримана від каталонського написання та виглядає так: DOQa або Denominacio d'Origen Qualificada.

VP або Vino de Pago (Віно де Паго).

Відповідає французькому поняттю «крю» (окремий виноградник з характерними відмінними особливостями). Крім звичайного переліку вимог DO, вина цієї категорії мають відповідати ще додатковим вимогам стосовно походження винограду, окремого процесу виробництва та посиленого контролю якості.

З 2003 року до сьогодні зареєстровано 20 офіційних паго.

В Іспанії також діє система поділу вина на категорії в залежності від його витримки перед випуском у продаж:

Класифікація вин Іспанії залежно від витримки

  • Ховен (з ісп. молоде) – вино без витримки або з нетривалою витримкою в сталі. Термін може не зазначатися на етикетці.
  • Робле (з ісп. дуб) – вино, яке витримували в дубі менше року. Це неофіційна категорія, але її іноді вказують на етикетках. Замість напису roble на етикетці може бути написано barricado (баррікадо), але це теж неофіційний термін.
  • Кріанца (з ісп. витримане) – мінімальна витримка 2 роки, з них в дубі (незалежно від об’єму бочок)не менше 6 місяців.
  • Резерва – мінімальна витримка 3 роки, з них в дубі мінімум 12 місяців, у пляшках – 24 місяці.
  • Гран Резерва – мінімальна витримка 5 років, з них в дубі 2 роки, а потім в пляшках. Але співвідношення може бути і 3 роки/3 роки, і 5 років/5 років, і будь-яким іншим у вказаних рамках залежно від бажання виробника.