Згідно з даними Національного інституту походження та якості (фр. абревіатура - INAO):

Французька класифікація вин

Етикетка АОС винаAOC або Appellation d'Origine Contrôlée (Апеласьон Доріжі́н Контролі́) – контрольоване найменування за походженням. Це найвища категорія французької класифікації. Географічне походження, сорти винограду, які використовуються, методи виробництва такого вина  - все чітко визначено законом для кожного окремого апеласьйону.

Замість слова d'Origine на етикетці може одразу вказуватися назва апеласьйону, з якого походить це вино, тобто те саме походження. Наприклад, Appellation Saint-Estèphe Contrôlée (Апеласьон Сент-Естеф Контролі).

Апеласьйони за розміром розподіляються на регіональні (найбільші, частково співпадають з основними виноробними регіонами), субрегіональні, комунальні та окремі господарства, не обов’язково із зáмком.

Чим менше апеласьйон, тим суворіші вимоги до сортів та процесу виробництва, більш передбачуваний характер та смак вмісту пляшки – і тим воно дорожче.

Звідси і слава «зáмкових» вин – вин з конкретного господарства (крю, домена, шато).

Етикенка вина VdPVdP або Vin de Pays (Вен де Пеі) – місцеве вино.

Це вина, які були вироблені у Франції із зазначенням території (місцевості виробництва), причому ці території можуть бути більших розмірів, ніж найбільші апеласьйони категорії AOC. Межі допущень в процесі виробництві цих вин доволі широкі, як і межі допустимих районів виробництва.

Етикетка вина Vin de TableVdT або Vin de Table (Вен де Табль) – столове вино.

Це вина без зазначення місця виробництва. Найбільш «невимоглива» категорія, до якої належить близько половини вин, які випускаються у Франції.

Також вино може бути вироблене у Франції з винограду, який виростили в іншій європейській країні. Таке вино називають європейським столовим вином.

Якщо ж увесь виноград має французьке походження, то таке столове вино називається французьким столовим вином, але вказувати місцевість, звідки воно походить, та рік врожаю заборонено.