Німецька винна класифікація передбачає 2 категорії якості: столові вина та якісні вина, які, в свою чергу, розподіляються на підгрупи.
Столові вина
Deutscher Tafelwein (Дойче Тафельвайн) – німецькі столові вина.
Не менше 8,5% алкоголю. Виготовлені з винограду певних регіонів. Відповідають екологічним стандартам: без додавання барвників, консервантів та смакових добавок. Складають не більше 5% від всього вина, яке випускається.
Deutscher Landwein (Дойче Ландвайн) – німецькі місцеві вина.
Інша назва – особливі столові. Названі на честь одного з 19 виноробних регіонів. Виготовляються з більш стиглого винограду, ніж столові вина.
Якісні вина
QbA або Qualitätswein Bestimmter Anbaugebiete (Квалітетсвайн Бештімтер Анбаугебіте) – якісні вина з визначених регіонів.
Найчисельніша категорія. Вина категорії QbA виробляються в одному з 13 визначених виноробних регіонів у відповідності до місцевих вимог. Ці вина проходять обов’язкову лабораторну перевірку та професійну дегустацію.
QmP або Qualitätswein mit Pradikat (Квалітетсвайн міт Предікат) – якісні вина з відзнакою.
Кожне вино з одного району конкретного виноробного регіону. Вміст алкоголю вище, ніж у винах попередньої категорії. Ці вина також, як і QbA, проходять обов’язкову дегустацію, але мають отримати більше балів. Ця класифікація відображає рівень стиглості винограду, але вона не вказує належність до певного терруару.
Kabinett (Кабінет) - це легке вино з дозрілих виноградів з низьким вмістом алкоголю;
Spätlese (Шпетлезе) - це дозріле, елегантне вино з чудовим фруктовим смаком, яке збирають трохи пізніше. Ці вина більш інтенсивні за смаком і концентрацією, але не обов’язково солодкі;
Auslese (Ауслезе) - це вино з дозрілих виноградів, які збирають пізніше за Spätlese. Вони мають більшу концентрацію смаку і можуть бути солодкими;
BA або Beerenauslese (Бееренауслезе) - це вино з дозрілих виноградів, які збирають пізніше за Auslese. Вони мають ще більшу концентрацію смаку і можуть бути дуже солодкими;
TBA або Trockenbeerenauslese (Трокенберенауслезе) - це найбільш концентроване і найсолодше вино серед Prädikatswein. Воно робиться з дуже дозрілих виноградних ягід, які залишаються на лозах до того часу, коли вони повністю не пересохнуть. Тому TBA є надзвичайно солодким і має густу консистенцію;
Eiswein (Айсвайн) виготовляється з винограду, замороженого на лозі. Він є рідкісним і ексклюзивним вином. Для його виробництва виноград збирають пізно восени або рано взимку, коли температура повітря опускається до -7 ° C або нижче. Заморожений виноград пресують, щоб видобути соки, які мають високу концентрацію цукру.