Іспанія прийшла до ухвалення закону, який регламентував виноробство, у 1970 році. Це обумовило підвищення якості вин, які вироблялись, та оновлення всієї винної промисловості країни. За приклад була взята ієрархічна драбина якості Ріохи і в дещо спрощеній формі перенесена на інші виноробні регіони, які мали статус найменування за походженням DO (ісп. Denominacion de Origen). Винороби кожної окремої виноробної зони мали право зазначати назву свого апеласьйону на етикетці.
Іспанія має найбільшу площу посадок винограду у світі, але при цьому займає 3-є місце у світі за об’ємами виробленого вина на 2020 рік. 1986 року Іспанія вступила до ЄС, що відкрило їй доступ до експортного ринку Європейського Союзу. Завдяки державним дотаціям та фінансуванню галузі протягом кількох років були перебудовані старі підвали, закладені нові виноградники, з’явилось сучасне обладнання на виноробних підприємствах. І якщо раніше найвідомішими та найбільш статусними винами могли похвалитися лише Ріоха та Херес, то зараз на один щабель з ними стали вина з інших регіонів, таких як Рібера-дель-Дуеро та Пріорат. Крім того, велика кількість регіонів зараз покращують рівень якості та розмаїття вироблених вин.