Мистецтво виноградарства та його розвиток тісно пов’язані з появою європейської цивілізації та формування її культури, особливо в країнах Середземномор’я. Але достеменно відомо, що першими культивувати почали на території сучасного Закавказзя, Месопотамії, в басейнах Чорного та Середземного моря, звідки виноград розповсюдився вже на територію сучасної Європи.

Під час розкопок в Грузії були знайдені інструменти для виготовлення вина та стародавні резервуари для його зберігання, які засвідчили, що вже 8 000 років тому тут виробляли вино. Тому грузини по праву себе називають колискою виноробства.

Вік подібних знахідок на територіях Єгипту, історичних областей Межиріччя та Персії становить 7000 – 5000 років тому.

Є докази, що перші виноградники на Близькому Сході з’явилися 6 000 років тому, а в басейні Егейського моря виноробством вина займалися вже 2 500 років тому.

У Стародавньому світі вино мало більш широке застосування, ніж зараз. Воно було універсальним антисептиком: ним могли промивати рани, додавати у воду, щоб зробити її безпечною для вживання, тощо.

Завдяки цьому попит на вино продовжував зростати, а це, в свою чергу, робило пошук шляхів постачання більш актуальним. Дельта Нілу стала колискою торгівлі вином. Довгі каравани та швидкі кораблі доставляли його в найбільші торгові міста Середземномор’я. Багато істориків вважає, що основи нашої сучасної економіки, гроші, договори, платіжні системи, суди, облік та одиниці вимірювання виникли завдяки торгівлі вином в Стародавньому Єгипті.