Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вино Valpolicella - тонке, свіже, ароматне, червоне вино середньої повноти, повна протилежність міфічному Амароне, символічному вину Вальполічелли, яке натомість акцентує увагу на багатстві та смаковій насиченості.
Вино також відоме як «перлина Верони», де виробництво вина заховано у передгір'ях регіону, на північ від річки Адідже, і є яскравим прикладом усього, що може запропонувати країна. Місцеві жителі давлять виноград з часів Стародавньої Греції, і червоне вино, здається, стає лише кращим з віком.
Завдяки такій різноманітності стилів вина Вальполічелли задовольнять будь-який смак. Хороша, свіжа Вальполічелла в компанії друзів - чудовий спосіб почати вечір, а злегка охолоджений бокал Recioto - ідеальний спосіб завершити його. Багаті приємні гіркі тони гарного Amarone піднімуть настрій і збудять почуття, в той час як Ripasso стане чудовим компаньйоном під час обіду або ідеальною стравою, щоб задумливо потягувати багатогранне вино біля каміна.
У чому особливості Вальполічелла
Скажімо, за останні 20 років вино Вальполічелла виросло в геометричній прогресії. Якщо раніше червоні вина Вальполічелли початкового рівня були тьмяними та легкими винами, то сьогодні вони перетворилися на елегантні вина, що легко п’ються.
Причина дуже проста: завдяки міжнародному успіху Амароне, короля Вальполічелли і Речото, виробники, нарешті, зуміли вкласти кошти, і в результаті стали набагато кращими за базові вина. Збільшився суспільний інтерес до автохтонних сортів, таких як корвіна, корвінон, молінара, рондінелла.
Клімат Вальполічелли має вирішальне значення для успіху його вина. Він прохолодний, континентальний та ідеально підходить для вирощування лоз.
Альпи на півночі та пологі долини на півдні захищають регіон від суворого середземноморського літа. Переважаючі вітри створюють своєрідний мікроклімат по всьому регіону. Хоча це не жорстке правило, вина, виготовлені на пагорбах, зазвичай більш збалансовані і накопичують більше цукру, відповідно багаті на алкоголь, ніж вина з долини.
Класифікація
Існує 4 різних найменування:
- Вальполічелла DOC
- Вальполічела Ріпассо DOCG
- Амароне делла Вальполічелла DOCG
- Recioto della Valpolicella DOCG
Деякі характеристики можна знайти на етикетках:
- Valpolicella Classico: вино з "класичної" (історичної області виробництва) області Вальполічелла
- Superiore: для виготовлення такого вина використовують найкращий відбірний виноград. Вино витримують щонайменше 1 рік (вважається з 1 січня після збирання врожаю). Також може бути зазначено на етикетці Cru походження, зазвичай зі словом Vigna, за яким слідує назва місця.
- Valpantena: частина Valpolicella DOC
Завдяки своєму статусу вина DOC в італійській системі найменувань, вино Вальполічелла має безліч вимог, передбачених законом. Так, сортовий склад вина також суворо регламентується та прописується відсоткове співвідношення кожного сорту у бленді. Також приділяється особлива увага виноградникам.
Крім виконання вимог DOC, деякі вина можуть бути позначені як Superiore відповідно до додаткових правил. Вальполічелла Суперіоре повинна витримуватися в дубі протягом одного року, тоді як для звичайної Вальполічелли немає вимог до витримки. Крім того, вміст алкоголю в Superiore має досягати 12%.
Сорти винограду
Як згадувалося раніше, вино Вальполічелла роблять із суміші типових місцевих сортів винограду, головним героєм яких є корвіна, що присутня в бленді здебільшого: від 45% до 95%. Його клон corvinone можна використовувати замість нього до 50%. Корвіна – щедрий сорт винограду, який вміє робити вина динамічними та повними, пропонує виразні таніни та насичений смак. Його супутником є rondinella, якому відводиться другорядна роль, але не менш важлива, враховуючи, що колір і витонченість аромату походять саме від цього сорту. Рондинелла може бути від 5% до 30%. Нарешті є й інші сорти червоного винограду, такі як молінара або інші менш ароматичні сорти винограду. В результаті виходить яскраве, живе та збалансоване вино з багатогранними фруктовими відтінками.
З чим пити Вальполічеллу
Ці сухі, універсальні червоні поєднуються з різними стравами та стануть чудовим доповненням до трапези. Традиційні венеціанські страви, такі як fegato alla Veneziana, обсмажена печінка з цибулею та картоплею або м'ясо на грилі, добре поєднуються з Valpolicella Ripasso. Молоде сухе вино Вальполічелла добре поєднується з салатами та морепродуктами, пастами, такими як ньоккі, тортелліні ді Валеджіо з яловичиною або піцою. Тип вина Recioto має успіх з тірамісу, шоколадом і тістечками.
Вино Valpolicella купити
Вино Вальполічелла можна придбати у нашому інтернет-магазині Vino.ua. У нас величезний асортимент із 4000+ товарів. Valpolicella вино має різну ціну. Вартість стартує від 250 грн. У цій ціновій категорії ви можете придбати гідні зразки. Найкращі представники Вальполічелли, що очолюють не один рейтинг, мають вищу вартість.