Італія (Венето) зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вина Сотерн – це знамениті французькі солодкі вина. Це традиційне десертне вино золотистого кольору. Його вживають в охолодженому вигляді, а також подають як аперитив або до фуа-гра. Насолода цього вина обумовлена взаємодією кількох факторів, включаючи кількість цукру та відносний рівень алкоголю, кислот та дубильних речовин. Висока концентрація цукру викликана благородною пліснявою Botrytis cinerea, грибком, що розвивається на винограді.

Sauternes вино також чудово витримується, що робить його відмінним інвестиційним вином.

Історія Сотерну

Хоча виноробство було широко поширене у Франції з часів римлян, виробництво солодких вин не реєструвалося до 17 століття, коли голландські торговці почали впроваджувати німецькі методи виноробства в регіон Бордо, багато з яких надавали перевагу більш солодким винам. Ці голландські купці допомогли зробити вино, відоме як vins Luxoreux, яке, можливо, було попередником Сотерна - документ 1666 підтверджує, що виноград з регіону Сотерне в Грав, Бордо, давав особливо солодке біле вино.

Невідомо, чи активно голландці використовували благородну плісняву (Botrytis cinerea), і цілком імовірно, що вперше вона була занесена до Сотерна випадково. Однак незабаром він став основним «інгредієнтом», необхідним для виробництва вина Сотерн. Хоча певною мірою неапетитна і ненадійна, благородна пліснява призводить до того, що виноград стає частково родзинками, виробляючи вино з більш концентрованим смаком і великою кількістю залишкового цукру. Тим не менш, використання благородної плісняви залишалося певною мірою секретом до середини 18 століття. На той час Сотерн був всесвітньо відомий, і використання благородної плісняви було охоче прийнято через незаперечну якість вина.

До цього дня вино Сотерн Франція зберігає репутацію одного з найсмачніших солодких вин. Найвідомішим виробником є Chateau d’Yquem, маєток Premier Cru Supérieur (і єдине біле вино з цією класифікацією), яке допомогло катапультувати репутацію Сотерна як короля всіх десертних вин.

Цікавий факт: Сотерн був популярний серед батьків-засновників Сполучених Штатів - Томас Джефферсон став великим шанувальником під час своїх поїздок до Парижа, а президент Джордж Вашингтон одразу замовив 30 дюжин пляшок після того, як спробував Chateau d'Yquem.

Особливості регіону

Через гостру потребу у благородній плісняві більшість кліматичних умов не підходять для створення сотерну. Регіон Сотерн розташований за 25 миль на південь від міста Бордо, недалеко від місця злиття річки Гаронна та притоку Сірон. Вода з джерела Сірон має більш прохолодну температуру, ніж Гаронна, тому коли води зустрічаються в теплий і сухий осінній сезон, на виноградники Сотерна опускається туман. Це створює ідеальні умови для зростання благородної плісняви. Натомість занадто велика кількість туману може викликати менш сприятливу гниль, але примітно те, що тепле повітря в одній цій місцевості допомагає спалити туман вдень і гарантувати, що на винограді зросте потрібна кількість благородної плісняви.

Аромат та смак сотерну

Щоб претендувати на етикетку Сотерн, вино має бути створене із суміші винограду семільйон, совіньйон блан та мюскадель, мати міцність не менше 13% та пройти дегустаційний іспит, на якому вино виділяється як достатньо солодке. Зазвичай більшість винограду - сорт семільйон, а два інших сорти використовуються в менших кількостях. В результаті виходить вино з яскраво вираженим горіховим смаком, характерним для семільйона, а також з нотками персика, абрикоса та меду. Білі вина Сотерн мають чудовий післясмак, який може тривати кілька хвилин.

З чим пити сотерн

Як десертне вино сотерн найкраще поєднується з такими ж солодкими стравами або м'якими сирами. Солодкі, фруктові та горіхові аромати Сотерна чудово поєднуються з такими десертами, як чізкейк, морозиво та фруктові пироги. Він також може збалансувати деякі пікантніші страви, такі як м'які сири, фуа-гра і терин з карамелізованою цибулею.

Як і більшість білих вин, Сотерн не витримає ситних та м'ясних страв, які найбільше підходять для червоних. Навіть страви з білого м'яса все ще можуть суперечити солодкому смаку, тому в більшості випадків краще залишити сотерни для самостійного пиття або ж у поєднанні з сирами або десертами.

Купити Сотерн

Придбати вино Сотерн ви можете у нашому інтернет-магазині Vino.ua. Наш асортимент включає понад 4000+ товарів.

Вгору