Італія (Венето) зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино Шираз або Сіра це красиве глибоке насичене вино, яке має неповторний характер і складний ароматичний профіль. Це сміливе повнотіле вино з ароматними нотами диму, чорних фруктів і перцю. Стиль напою може бути округлим і фруктовим або щільним і танінним За це і цінують його у всьому винному світі.

Хоча цей сорт широко вирощується у Франції, він також поширився в багатьох інших країнах, досягнувши великого успіху в Австралії, Південній Африці, Аргентині і Каліфорнії.

Трохи історії

Існує безліч міфів про походження Syrah: одні кажуть, що виноград культивував римський імператор в 280 році нашої ери, в той час як інші стверджують, що він був привезений до Франції іранським виноробом в 600 році до нашої ери. У будь-якому випадку, сорт Сіра міцно увійшов у французькі виноробні традиції протягом століть.

Сіра вперше прославився в 18 столітті в місті Ермітаж у Франції, районі, який славиться своїми якісними винами. Джеймс Басбі, батько австралійської виноробної промисловості, відвідав Францію в 1832 році і привіз лози Сіра. З цього моменту почалася нова сторінка в історії Syrah.

Клімат Австралії ідеально підійшов для вирощування винограду і сорт сіра швидко став одним з найвідоміших в країні. Деякі австралійці стали називати вино «шираз» через його міфологічне походження в однойменному іранському місті. Однак в найбільш ранніх австралійських документах виноград згадується як «скірас», і шираз, як варіант, є інтерпретацією цього слова. Незабаром ця назва прижилася і тепер вина Сіра/Шираз вирощуються по всьому світу. Виноград сіра і шираз в даний час займає 7 місце в світі за площею посадок.

Сіра або Шираз? В чому різниця?

Сіра і шираз - це один і той же виноград. Різниця між ними полягає в регіональних зростання і стилях, обумовлених кліматом.

Вина з Франції та інших європейських країн зазвичай мають маркування syrah і можуть мати більш вишуканий глибокий смак, в той час як вина з Австралії та інших країн Нового Світу часто називаються shiraz і відрізняються яскравим експресивним характером.

Винороби, які працюють в регіонах з прохолодним кліматом, як в Старому, так і в Новому Світі, зазвичай називають syrah вина. Найвідоміші і елегантні вина походять з північної долини Рони у Франції, особливо з Ермітажу і Кот-Роті. У країнах Нового Світу вина походять з таких регіонів, як узбережжя Сонома (Каліфорнія), Долина Ярра (Австралія). У деяких частинах Чилі вина називаються Syrah, тому що вони імітують більш кислотні, пікантні стилі французької класики.

Shiraz вино, як правило, має походження з більш теплого клімату, а саме з південно-австралійських регіонів Баросса, Макларен-Вейл і Аделаїда-Хіллз. Це пишні, фруктові вина, які уособлюють більш теплий і сонячний клімат.

Смак і аромат Сіри

Вина Сіра - сухі, повнотілі, непрозорі з живою кислотністю, вмістом алкоголю 13-14,5% і строгими танінами. У вина широкий спектр ароматів: від диму, бекону, трав, червоних і чорних фруктів, білого і чорного перцю до квітково-фіалкових нот. Після витримки в дубі Syrah набуває аромат ванілі і солодких спецій для випічки. В цілому це вино буде більш елегантним і пікантним, ніж його потужний фруктовий кузен Shiraz.

Смак і аромат Шираза

Червоне вино Шираз - це сміливі повнотілі вина. Вони непрозорі, рубіново-пурпурного відтінку, з концентрованим ароматом джему і смаком чорниці, ожини, чорної вишні, а також з потужними, стиглими танінами. Вторинні ноти шоколаду добре поєднуються з повнотілою текстурою цих вин, часто підкресленою відтінками перцю і прянощами, нотами копченого м'яса, такими як в'ялена яловичина і бекон. Міцність вина, як правило, 14-15,5%. Шираз є справжнім скарбом для Австралії. Це один з найбільш вирощуваних сортів винограду на виноградниках і став фактично синонімом регіонів виноробства, зокрема долини Баросса.

Австралійський шираз часто купажують з сортом гренаш і мурведр (він же матаро), створюючи бленд GSM. Аромати темного шоколаду і чорна смородина ширазу в поєднанні зі сливовим джемом гренашу і землистою силою мурведру, створюють багатий, пишний стиль.

З чим пити Шираз/Сіра

Через високий рівень алкоголю ці вина потрібно подавати охолодженими до температури 12-14 С, інакше спиртуозність буде занадто нав’язливою, а смак тьмяним.

Вино з винограду сіра відрізняється високим вмістом танінів і виразною кислотністю, що робить його дуже важким і насиченим червоним вином, яке найкраще підходить для складних м'ясних страв.

Завдяки своїм димним, гострим нотам смаку і насиченості, Syrah відмінно поєднується з з м'ясом на грилі. Він також смачно поєднується з пастою і сирами, з яскравими овочами.

Легкий питкий фруктовий шираз відмінно поєднується з повсякденними стравами, такими як гамбургери і реберця барбекю.

Уникайте поєднання вина Сіра з дуже легкими стравами, такими як риба або курка. Також рекомендується уникати дуже кислих продуктів через високу кислотність самого вина.

Купити Шираз вино можна за досить демократичною ціною - від 150 грн. У нашому інтернет-магазині Vino.ua, а також в мережі роздрібних магазинів Ви можете придбати вино за смаком. Рік, регіон, виробник, стиль - всі ваші побажання будуть враховані і запропоновані кращі варіанти для Вас! Власний імпорт і колекція з більш 4000+ товарів дозволять вибрати вино в будь-якій ціновій категорії кращої якості.

Вгору