Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Кріплені вина завдяки унікальним технологіям виробництва і смаковим якостям здатні подарувати абсолютно нові відчуття і стати відмінним завершенням будь-якої трапези. Всупереч загальному переконанню поєднуються з великою кількістю страв, а не тільки c десертами. І це не тільки солодкий сироп - насправді бувають як солодкі, так і сухі вина.

Типи кріплених вин

Кріплене вино має широкий асортимент. Вони можуть здивувати вас своїми органолептичними властивостями і занурити зовсім в інший світ винних вражень. Ну що ж, познайомимося з деякими найпопулярнішими винами.

Херес

Улюблений напій Вільяма Шекспіра, зухвалих піратів і великих королів. Бочки, наповнені хересом, прирівнювали по цінності з золотим скарбом і також ними розраховувалися під час купівлі/продажу.

Для виробництва хересу використовують унікальну технологію - схему "солера-кріадера", що нагадує схему піраміди і вміщає в себе 7 рівнів. Перший ряд називають солера, наповнений найбільш старим вином. Наступний рівень це 1 кріадера, третій - 2 кріадера і т.д. Бочки Солера наповнюються запасами виноградного вина з першої кріадери, які наповнюють з бочок 2 кріадери, і так до найвищого ярусу. Бочки ніколи не бувають порожніми, вино не зливається повністю, а тільки на 1/3 або 1/4 частини.

Херес поділяють на 2 категорії:

  • фіно, що дозріває під плівкою з дріжджів
  • олоросо, що знаходиться під плівкою тільки на першому етапі

Фіно - це сухий херес, який має світло-солом'яний колір. Аромат розкривається нотами горіхів, сухих трав, фруктів і з відтінком ромашки.

Він виготовляється з винограду паломіно, який росте на особливих грунтах, що мають в складі крейду. Цей напій добре поєднується з супами, морепродуктами і сирами.

Манзанілья - херес родом з Сан-Лукар-де-Баррамеда. Цей напій має гарний колір - від світлого жовтого до темно-бурштинового. Вино розкривається яскравою квітковою ароматикою, доповненою морськими нотами.

Олоросо - це херес, що дозріває без флеру, утворення якого зупиняють шляхом додавання спирту. Володіє багатим і насиченим ароматом з відтінком горіхів. Буває сухий і солодкий.

Амонтильядо - сухий херес, вироблений без додавання молодого вина. Відмінна риса - це красивий колір бурштину і ноти мигдалю в смаку. Іноді виробляють напівсухий амонтильядо, додаючи трохи Олоросо. Смачно поєднується з рибними стравами.

Крім - десертний херес, який представляє собою купаж Фіно, Амонтильядо, Олоросо і солодкого вина з сортів москатель або педро хіменес. Володіє гостротою в смаку.

Мадера

Мадера - кріплене і не дуже солодке вино, що з'явилося, як і херес, завдяки щасливому випадку. В ході транспортування через екватор і назад вино весь цей час, обпалюючись променями гарячого сонця, зазнало кардинальних змін. Так була відкрита мадера, що відразу завоювала серця людей. Після того не раз робилися спроби повторити успіх, поки нарешті відповідь не було знайдено, після чого винороби почали серійне виробництво.

Мадеризація - це процес теплової обробки вина, який використовують при виробництві мадери. Бочки викачують на вулицю, залишаючи дозріти вино під променями сонця, або ж нагрівають в спеціальних теплицях і резервуарах.

За часів технічного прогресу деякі винороби все ж вважають за краще віддавати данину традиції і до цього дня відправляють бочки з вином в кругосвітню подорож.

Мадера - це те вино, яке стає тільки краще з віком, розкриваючи весь потенціал. Її завжди легко дізнатися по характерному золотисто-солом'яного кольору і карамельному смаку з горіховими нотами.

Портвейн

Завдяки тому, що винороби Португалії в 18 столітті додавали в червоні вина виноградний спирт, з метою збереження при тривалому транспортуванні, і народився портвейн. З плином часу технологію вдосконалили, почавши додавати спирт ще під час ферментації. Батьківщиною цього напою вважається долина річки Дору.

Різновиди портвейну:

  • Ruby Port витримується в бочках 2 - 3 роки, зберігаючи легкий смак фруктів, чому сприяє нетривалий контакт з бочкою. У букеті чітко відчуваються вишнево-малинові ноти. Це вино смачно в парі з сирами і десертами.
  • LBV - для виготовлення цього вина використовують виноград одного вінтажу. Витримка в бочках складає до 6 років. а потім виноматеріал надходить на розлив. Це щільні і солодкі напої зі збалансованою кислотністю. Ягідно-шоколадна ароматика з нотами чорної смородини, вишні плавно переходить до сухофруктів і горіхових нот в смаку. Поєднується з будь-яким шоколадним десертом, гострим сиром, пармезаном або стилтоном.
  • Vintage Port вино з одного вінтажу, зібраного з кращих виноградників. Витримка в бочках складає від 2 до 3 років, після чого вино бутилюють і витримують ще не менше 15 років. З першого ковтка відчуваються ягідні ноти з відтінками вишні, малини, ожини та шоколаду. Ідеальною парою буде сир стилтон, а також сири з блакитною пліснявою, м'ясні страви та горіхи.
  • Tawny Port вино з витримкою в бочці близько 3-х років, червоного кольору, що володіє яскраво вираженими ароматами сухофруктів і горіхово-карамельними нотами в смаку. Добре доповнюється сиром з цвіллю, штруделем і всіма видами десертів на основі горіхів.
  • White Port освіжаюче біле вино, яке відрізняється соковитим цитрусовим смаком з фруктовими відтінками. Відмінний аперитив, який також добре доповнить рибні страви, м'ясні закуски, безе і фруктові десерти.

Марсала

Першовідкривачем і творцем марсали є ліверпульський купець Джон Вудхаус, який одного разу причалив в місті Марсала і покуштував місцевого вина, іменованого perpetuum. Напій так йому сподобався, що він відвіз його на батьківщину, а щоб той за час перевезення не зіпсувався, Джон додав в нього трохи коньячного спирту. Пізніше Вухваус повернувся на Сицилію і довів технологію виробництва марсали до досконалості, остаточно завоювавши ринок Англії.

З 1986 року Марсалі присвоєна категорія DOC, а її виробництво приписано до земель провінції Трапані.

Марсала схожа з мадерою, але на багато солодша за неї. Технологія виготовлення марсали аж ніяк не проста. Класична марсала проводиться з: грілло, катарратто, інзолія. Більш темну версію марсали створюють з сортів винограду неро д'авола, фраппато, нерелло, маскалезе, перріконе.

Для отримання марсали сусло уварюють, далі кріплять його виноградним спиртом. Далі марсалу витримують кілька років в дубі за схемою солера.

Ароматика марсали просякнута корабельною смолою, а смак - карамельною солодкістю і легкою гіркотою.

Типи марсали за часом витримки:

  • vergine - від 5 років
  • superiore - від 2 років
  • fine - менше 1 року
  • straveccio - від 10 років
  • riserva - подвоєна витримка

За кольором:

  • золота
  • бурштинова
  • темно-червона

За цукристістю:

  • суха
  • напівсуха
  • солодка

Ці кріплені вина - кращий дижестив і прикраса десертів. Деякі кухарі-віртуози використовують її як добавку до крему або соусу. Також марсала - це основа одного з італійських десертів.

Вино кріплене ви можете купити з легкістю в нашому інтернет-магазині Vino.ua. У нас є величезна винна колекція з 4000+ товарів. Ціна варіюється від 150 грн і вище. Також міцні вина вам допоможуть вибрати наші кавісти в роздрібних магазинах мережі в Києві та Одесі. Вино кріплене здивує вас своїм смаковим багатством і багатогранним ароматом.

Вгору