Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино Сапераві як одне з невід'ємних граней Грузії. Воно чудово відображає характер цієї країни - таке ж насичене, бадьоре і темпераментне. Воно відмінно поєднується з багатою грузинською кухнею і змушує рум'янець грати на ваших щоках. Ну що ж, дізнаємося детальніше про цей червоний сорт.

Історія

Прийнято вважати, що початок історії сорту винограду сапераві співпав із зародженням виноробства в самій Грузії, а це шосте тисячоліття до нашої ери.

У стародавніх грузинських літописах вказується, що сапераві культивувався на території Грузії завжди, а також активно використовувався в церковних обрядах. Однак початок офіційної сторінки історії для сапераві було написано в 1886 році. Кахетія стала місцем зародження великої історії. У ті часи вважалося, що найбільш повно вино розкривається тільки після тривалої витримки вина протягом десяти років, але деякі винороби все ж продавали невитримані молоді вина.

Неймовірно багате і соковите Сапераві вино залишається популярним вином Грузії, яке виготовляє майже кожен винороб.

Назва сорту переводиться як "фарбувальний". Адже він має пурпурного кольору м'якоть, яка надає винам особливої насиченості. Навіть ваш язик після першого ковтка може підфарбуватися.

Особливості Сапераві

Завдяки величезній стилістичній різноманітності вин, вироблених з цього сорту, він по праву займає п'єдестал першості за популярністю у виноробів. Залежно від місцевості де виростав виноград, способу і часу його збору, а також технології його переробки з одного єдиного сорту Сапераві можливо виготовити як звичайне столове сухе, напівсолодке, так і десертне вино, причому кожен напій кардинально різниться один від одного своїми органолептичними характеристиками.

Сортова ароматика має характерні ноти гранату і кизилу, однак крім цього ви також зможете відчути аромати притаманні деяким європейським сортам, таким як каберне совіньйон, мерло і піно нуар. Саме завдяки ароматам чорної смородини, свіжої малини, квітів фіалки, шкіри і свіжозмеленої кави на початку дегустації вам може здатися, що перед вами аж ніяк не келих Сапераві.

Сорт родом з Кахетії, тепер вирощується не тільки в Грузії, але і за її межами, зокрема у Вірменії, Україні, Азербайджані, Росії та Молдові.

Завдяки високому вмісту танінів у винограді, вино може витримуватися і зберігати свої якості протягом десятиліть. Щоб повністю сформувався букет і ви змогли відчути сливові відтінки, краще всього вибирати витриманий Сапераві з періодом більше 4 років.

Як виготовляють Saperavi

Вино з винограду сапераві виробляють кахетинським методом з використанням квеврі для витримки, при цьому шкірку, кісточки і гребені не відокремлюють від соку. Виноградне сусло разом з мезгою поміщають в глечики з глини, які знаходяться в землі. Там проходить процес ферментації, а після і витримки. Оскільки всі процеси протікають при контакті зі шкіркою, вино народжується дуже екстрактивним, володіє щільним тілом і насиченим фіолетовим кольором. Після завершення всіх процесів вино знімають з осаду і розливають в пляшки і відправляють на продаж, або переміщують в бочки для подальшої витримки.

Якщо ви хочете насолодитися 100% ароматикою сухого Сапераві, шукайте сортову назву на етикетці або ж назву апелласьон Кахеті і Напареулі.

Свого роду елітним представником з сорту сапераві є Мукузані.

Органолептичні властивості

Saperavi вино в силу своєї надзвичайної терпкості і специфічності смаку не найкращий варіант для щоденного розпивання. Аж надто темпераментним є цей грузинський красавчик. Міцність напою зазвичай в межах 10-12% об.

Вино має насичений вишневий колір, ягідну ароматику, а також щільну і об'ємну структуру. Багатий смак розкривається яскравими нотами чорної смородини, чорносливу і ожини, червоних ягід.

З чим пити грузинські вина Сапераві

Рекомендуємо подавати вино охолодженим до 14-16 С. Кращою гастропарой стануть м'ясні страви грузинської кухні. Наприклад, до плову, баранини, шашлику, біфштексу. Також це вино смачно поєднується з гострими і солоними стравами.

Середня ціна пляшки Сапераві на полицях магазинів варіюється від 200 до 300 гривень. Якщо ви хочете купити більш насичене і витримане Сапераві, то воно обійдеться вам приблизно 500 гривень.

Купити червоне вино Сапераві в Україні досить просто. У нашому інтернет-магазині Vino.ua і в мережі роздрібних магазинів в Києві і Одесі хороший вибір вин Сапераві на будь-який смак і за вигідною вартістю. Також ми здійснюємо доставку в будь-яку точку України.

Вгору