Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Грузинське вино Сапераві

Грузинське вино сапераві - це неймовірний темперамент і яскравий характер в одному келиху. Одне з найвідоміших грузинських вин, яке відображає в повній мірі колорит країни.

Кілька слів про сорт

Сапераві - найбільш популярний традиційний червоний сорт винограду Грузії.

Він має багату давню історію, адже на території Закавказзя були знайдені сліди листя винограду, амфори з залишками мезги винограду, різноманітні предмети у вигляді пресів і посуду, що використовували для виготовлення вина. Це все свідчить про зародження виноробства ще з часів неоліту.

Сапераві в перекладі означає "фарба", що дійсно описує на 100% його насичений рубіново-фіолетовий колір. Основні характеристики вин з сапераві - це насиченість, танінність і прянощі. У букеті ноти червоних ягід, ожини, смородини, сливи і фруктів. Молоді вина дуже соковиті, легкі з ніжним ароматом і невеликою кількістю танінів, в той час як витримані навпаки будуть володіти густим насиченим смаком, суворими оксамитовими танінами і тривалим фінішем.

Методи виготовлення

Для виробництва вин використовують різні методи. Виділимо два основні:

  • Кахетинський - найчастіше використовується, суть полягає в відсутності відділення мезги від виноградного соку. Сусло для бродіння заливається в глечики прямо з мезгой і гребенями, перебуваючи в контакті кілька місяців, перед розливом в пляшки вже проходить процес фільтрації. Таким способом виробляють відносно недорогі вина, але з гарною якістю і чудовими смаковими характеристиками.
  • Імеретинський або європейський - на відміну від кахетинського, ця технологія передбачає відділення гребенів і гілок, період бродіння триває близько двох місяців, в результаті чого виходить ніжне вино з більш рівним і структурованим смаком.

Різноманітність вин

Вина сапераві називають відповідно до території виноградників і місця виробництва, а також класифікують щодо солодкості.

Так серед значущих сухих вин можна виділити:

  • Напареулі - яскраво виділяється в келиху завдяки насиченому темно-гранатовому кольору і тонкому букету червоних переспілих ягід чорної смородини, сливи, вишні. Витримка в дубі протягом як мінімум 2 років.
  • Кварелі - важке і танінне, марочне вино витримується в бочці або частіше в квеврі більше 3 років.
  • Котехі - відбувається повне зброджування сусла. Вино має дуже ніжну оксамитову структуру і добре підійде до жирного м'яса на грилі, оскільки за рахунок своєї танінності буде пом'якшувати жирність м`ясних страв і збагачувати їх соковитістю.
  • Мукузані - характерні ноти чорної смородини і соковитої вишні, витримка в дубі від трьох років. З кожним роком вино збагачується все більш складною оксамитовою танінністю.

Серед напівсолодких вин найяскравіші:

  • Алазанська долина - одне з найпопулярніших вин Грузії. Володіє соковитим щедрим букетом червоних ягід: вишні, смородини, малини.
  • Кіндзмараулі - червоне марочне вино. Воно має яскравий букет з нотами фруктів і ягід, повнотілим збалансованим смаком і тривалим післясмаком. Смачно поєднується з десертами і сирами.
  • Ахашені - це вино відрізняється глибоким і вишуканим смаком з бархатистою текстурою і нотами шоколаду. Офіційно з 1958 року виготовлення цього вина регламентує використання сапераві, що вирощується в околицях однойменного Кахетинського села.

Напівсухі представники:

  • Піросмані - в категорії столових вин. Характерний насичений темно-гранатовий колір, яскраві ноти чорної смородини, вишні. У післясмаку відчувається солодкий смак сливового варення.

Вино з Грузії сапераві Ви можете знайти в онлайн магазині Vino.ua. Зручний каталог та приємна ціна допоможуть зробити покупку. Ви можете замовити доставку в будь-яке місто України, або ознайомитись ближче з широким асортиментом в мережі роздрібних магазинів власного імпорту в Києві та Одесі, де сомельє підберуть вино, згідно вашим перевагам і очікуванням і з цікавістю розкажуть про його смакові якості.

Вгору