Кількість
|
Вартість
|
||
|
Золотий ром - це один із найпопулярніших типів рома на ринку. Він більш насичений у порівнянні з білим, але все ж таки менш наполегливий ніж темний.
Ром - найстаріший напій у світі. І в нього довга, захоплююча історія, що сходить на той час, коли Христофор Колумб привіз цукрову тростину до Вест-Індії 1493 року.
Цей алкоголь, що виготовляється в країнах Карибського басейну, а також Латинській Америці, є міцним напоєм, створеним шляхом перегонки спирту з цукрової тростини або патоки. Цей спирт історично пов'язаний із торговими маршрутами. Ром має велику різноманітність та представлений у різних стилях.
Стилі рому
Розберемо коротко основні стилі рому.
Білий ром
Такий тип рому ще називають світлим, білим, сріблястим. Він дуже легкий, безбарвний, а також має легкі аромати і ніжний смак. Білий ром піддається багаторазової фільтрації з метою вилучення будь-яких домішок, а також його не витримують довго. Це найбільш популярний та універсальний ром, що часто використовується для приготування різноманітних коктейлів. Він є одним із основних інгредієнтів для мохіто.
Золотий ром
Golden rum або золотий ром, що також відомий як бурштиновий. Такий колір він набуває завдяки витримці в бочці протягом певного часу. Таке дозрівання в дубових бочках дарує напою також виразніший смак з округлою пікантною солодкістю.
Чорний ром
Чорний (або темний) ром є одним із найбільш насичених типів рому. Він має найдовшу витримку в бочці. Завдяки тривалому дозріванню в бочках він набуває темного кольору, насиченого аромату, а також димно-солодкого смаку.
Пряний ром
Пряний ром піддається такій же витримці, що й чорний, але для його особливого аромату та смаку вносять деякі добавки. Це можуть бути різні спеції, карамельні барвники та ін. Вони ускладнюють органолептичні характеристики рому і надають йому солодкого і пряного смаку.
Інші типи цього алкоголю ви також можете зустріти на полицях магазинів, але набагато рідше. Найчастіше той ром, що ви вибрали, потрапить в одну з цих основних категорій.
Для кожного типу коктейлю як інгредієнт підходить певний ром.
Щодо приготування різних страв з використанням рому, то тут рекомендується звертати увагу на особливості смаку рому. Він має доповнювати аромат страви. Наприклад, якщо у вас заплановано готування страви Мохіто Махі Махі на грилі, то найкраще вибрати легкий ром, який чудово доповнить аромати м'яти та цитрусових.
У разі приготування десертів, а саме торта з карамеллю, краще віддати перевагу золотому рому, який добре підкреслить солодкий смак. Чорний тип рому або пряний чудово підходить до приготування страв з використанням таких спецій, як кориця, мускатний горіх та гвоздика.
Особливості золотого рому
Під час старіння в дубових бочках, ром набуває красивого кольору - бурштинового або золотистого відтінку. Golden rum відрізняється виразним та ароматним профілем у порівнянні з білим ромом. Золотий ром часто використовують бармени для приготування різноманітних коктейлів, щоб зробити виразнішим смак.
Витримка золотого рому триває кілька років і більше. Іноді, щоб надати йому округлої консистенції, під час його виготовлення додають невелику кількість барвника. Витримка в бочці надає аромату рому красиві різноманітні відтінки, що включають відтінки ванілі, карамелі, мигдалю, цитрусових, кокоса.
Golden rum чудово вживати у чистому вигляді, а також у складі коктейлів. Цей алкоголь часто використовують у приготуванні випічки або десертів.
Золотистий ром середньої повноти часто цілком доступний за вартістю порівняно з ромами тривалої витримки, оскільки вони старіють багато років.
Особливості виготовлення рому
Як і багато інших міцних алкогольних напоїв, ром є продуктом перегонки. Для його виготовлення використовують цукрову тростину, що проходить різні етапи ферментації, дистиляції та витримки. Саме ця сировина дарує рому унікальність.
Де ж росте цукрова тростина? Це Гаїті, Бермуди, Кюрасао, Венесуела, Бразилія, Тринідад та Тобаго, Гватемала, Гайана, Мартініка, Ямайка, Барбадос та Куба. У США цукрова тростина виростає на Гаваях та у Флориді, але найчастіше вона походить з Пуерто-Ріко.
Що ж, розглянемо детальніше деякі етапи виробництва цього алкоголю.
- Ферментація: як і інші алкогольні напої, виробники ферментують ром за допомогою дріжджів – і традиційно це відбувається у відкритих чанах. Різні штами дріжджів зброджують сік цукрової тростини або патоку швидше, ніж інші, і виробляють різну кількість складних ефірів та сполук, що створює всі відтінки смаку.
- Дистиляція: після ферментації розчин нагрівають у перегінному кубі (або котлі) для процесу дистиляції спирту.
- Витримка: ром може витримуватися як у нових обвуглених дубових бочках, так і раніше використаних бочках для віскі, коньяку або діжок з-під хересу. Під час витримки ром набуває свого чудового кольору, а також унікального смаку та аромату.
Купити золотий ром
Купити золотий ром можна в інтернет-магазині Vino.ua. Також ви можете відвідати роздрібну мережу алкогольних магазинів у Києві, Одесі, Львові. Ціна на ром стартує від 200 грн.