Незабутнє літо потребує незабутніх вин! Унікальні, яскраві вина Сицилії зі знижкою -50%!
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Грузинське червоне напівсолодке вино

Грузинське вино - надбання Грузії, а також невід'ємна частина історичної та культурної спадщини світового виноробства. Цей напій з неповторним характером залишається одним з найважливіших атрибутів місцевої культури і традицій, який здобув славу не тільки на батьківщині, але й далеко за межами цієї чудової країни. А особливу любов отримало вино грузинське червоне напівсолодке.

Історія виноробства Грузії

Історія грузинського виноробства бере свій початок 8 тисяч років тому і по праву вважається родоначальником виноробства в світі. Після розкопок, в ході яких були знайдені окремі частини пресів, глиняних амфор, кісточки культурної лози винограду, датовані 6 тис. років до н.е. Грузинське виноробство було відзначено як найдавніше в Книзі рекордів Гіннеса.

Технології виготовлення

Існує три основних технології виготовлення вин в Грузії, які відрізняються між собою:

Кахетинські

Виготовлення вина по кахетинській технології не передбачає відділення шкірки і гребенів від сусла (виноградного соку).

Процес ферментації сусла разом з мезгою, а також подальша витримка проходить в спеціальних посудинах з глини.

Ці судини називаються квеврі. Їх закопують в землю, завдяки чому температура вина в ньому завжди дорівнює 14-150С.

Вино, вироблене за цією технологією, володіє гармонійним смаком, яскравим фруктовим ароматом і насиченим терпким смаком.

Знаменитій у всьому світі грузинській схемі виготовлення вина, яка використовує квеврі з глини, в 2013 році присвоєно звання нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

Імеретинська

Імеретинська технологія виробництва багато в чому схожа з кахетинською, головна відмінність в тому, що перед бродінням гребені видаляють.

В результаті вина виходять менш терпкими і з оксамитовим смаком, з яскраво вираженою кислотністю.

Європейська

Це класична схема. Ферментується лише виноградний сік без мезги. Дана технологія почала застосовуватися в Грузії в кінці 19 століття. Використовуючи європейський метод виготовлення, вина виходять менш терпкі і дуже м'які.

Найбільш популярні вина і сорту винограду

Не дивлячись на те, що в Грузії є понад 500 автохтонних сортів винограду, найбільш популярними залишаються - сапераві, ркацителі та мцване, рідше використовують винороби александроулі, цолікаурі, цицка, муджуретулі.

Кращими і одночасно найбільш популярними винами є - Цинандалі, Ркацителі, Мукузани, Сапераві, Піросмані, Кіндзмараулі, Хванчкара, Алазанська долина.

Червоні напівсолодкі вина

Велику любов і популярність серед людей завоювали саме червоні напівсолодкі вина сонячної Грузії. Багатогранність ароматів і смаків вражає уяву. Кожен зможе підібрати вино, яке ідеально підходить як для легкого пікніка, так і для воістину особливих моментів вашого життя. Варіативність цін вас також приємно здивує. Той, хто хоче познайомитися з винними традиціями і спробувати їх на смак, без зусиль може це зробити. Так базове напівсолодке обійдеться покупцеві в 150 грн, а ось за марочне вино для гурманів доведеться віддати вже понад 500 грн. Втім, асортимент між цими граничними цінами не залишить вас байдужим.

Технологія виробництва

Традиційно червоні напівсолодкі вина виробляють за кахетинською або ж імеретинською технологією. Для виробництва цих вин виноград збирають на межі його зрілості, коли рівень цукру досягає свого максимуму. Після збору і дбайливого віджиму, сусло і мезга переливаються в квеврі, де і проходить процес бродіння. Оскільки сусло бродить при досить низькій температурі 4-50С, процес триває досить довго і дріжджі не встигають переробити весь цукор в алкоголь, внаслідок чого вино виходить напівсолодким і набуває ледь відчутну ігристість через бульбашки вуглекислого газу При цьому вино не є ігристим, а класифікується як тихе.

Сорти винограду, вина, гастрономічні поєднання

Сапераві або «фарбувальник» як його ще називають через колір м'якоті - це сорт винограду який по праву зайняв пальму першості виноробства в Грузії. Його незвичайна здатність підлаштовуватися під різні терруари і вражати різноманітністю відтінків в смаку і кольорі, зробила вибір виноробів на його користь очевидним. Не стало винятком і виробництво одних з найяскравіших представників червоних напівсолодких вин, таких як Алазанська долина і Кіндзмараулі.

Легка і бархатиста "Алазанська долина" стане хорошим вибором для тих, хто шукає вино, яке доповнить м'ясо на грилі.

Відносно невелика міцність, яскравий і соковитий ягідний смак, а також досить демократична ціна, зробили це вино справжнім бестселером.

Кіндзмараулі це перлина Кахетії. Вино насиченого рубінового кольору, що володіє солодким вишневим ароматом та ідеальним балансом між солодкістю і кислотністю. А ніжний оксамитовий післясмак неодмінно викличе бажання зробити ще один ковток цього вина. Воно прекрасно підійде як до м'ясних страв грузинської кухні, так і фруктових десертів і твердих сирів.

Якщо культовим червоним сухим вином Грузії є Мукузані, а найкраще стилістику червоних напівсухих вин передає Бараконі, то перлиною напівсолодких вин, без сумніву, є Хванчкара.

Хванчкара - еталонне грузинське напівсолодке вино і предмет гордості місцевих виноробів виготовляється з автохтонних сортів Муджуретулі і Александроулі.

Це повнотіле насичене вино, кольори якого варіюються від насиченого гранатового до фіолетового. Ноти полуниці, малини, карамелі і мигдалю в ароматі змінюються відтінками сухофруктів в смаці.

Десерти, м'який і вершковий сир підкреслять багатогранність Хванчкари, а перший же ковток цього вина перенесе вас в атмосферу сонячних долин і пагорбів, де і народилося це велике вино.

У нашому інтернет-магазині Vino.ua, а також в мережі роздрібних магазинів ви можете придбати хороше грузинське вино за найкращою ціною! Широкий асортимент вин з 4000+ товарів дозволить вибрати вино до смаку, а ми швидко доставимо його в будь-яку точку України!

Вгору