Мерло та Піно Гріджіо зі знижкою до 50%
Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино іспанське червоне сухе

Іспанське вино червоне сухе - це не тільки насичений і яскравий смак в келиху, але і темперамент і харизма колоритної Іспанії.

Це сонячна і яскрава країна, яка вважається світовим лідером за кількістю площі виноградників приблизно в 1,08 млн га і "виграє бронзу" на 3 місці за обсягами виробництва після французів і італійців. Виноробство в Іспанії з'явилося ще до н.е, завдяки колоніям, які розбивали виноградники там, де осідали, а пізніше поширилося римлянами в Середземномор'ї. З розвитком морських торговельних шляхів з 16 століття вино почало активно подорожувати в різні країни і продаватися за кордоном. На сьогоднішній день країна виробляє якісні і багатогранні вина з різними стилями від автохтонних до міжнародних сортів і, не дивлячись на багатовіковий шлях, зберегла свої традиції та історію, подарувавши світові всіма пізнавані вишукані вина Ріохи, легке, але в той же час багатогранне ігристе кава, ну і звичайно ж кріплені хересні вина.

Кліматичні зони

Іспанія відома своїми повнотілими фруктовими винами з тонкою землистою ноткою і умовно поділяється на 3 головних кліматичних зони:

  • "Зелена" Іспанія - південно-західна частина країни з прохолодним кліматом, що сприяє появі у винах високої кислотності і ароматів зелених фруктів з мінералами. У цю зону входить територія Галісії, яка славиться, в основному, своїм білим сортом альбаріньо, але також не варто недооцінювати червоні - менс, каіно, еспадейро.
  • Північна Іспанія - теплий континентальний клімат, вина з цієї зони з середньою кислотністю і ароматом стиглих фруктів і мінералів. У цю зону входять регіони Кастилія і Леон з його насиченими винами, завдяки розташуванню на плоскогір'ї і коливанням температур. Серед червоних сортів тут популярні гарнача, темпранільйо, каберне совіньйон. Ріоха - найбільш популярний виноробний регіон зі змішаним континентально-середземноморським кліматом і вишуканими винами з темпранільйо, гарнача, мальвазії. Каталонія - батьківщина ігристих вин кава, але також виробляє і відмінні зразки з червоних сортів гарнача, темпранільйо, каберне совіньйон. В область Каталонії входить і зона Приорату - найкраще місце для вирощування винограду, так як розташування гір навколо захищає від вітрів, а грунт не вимагає особливих зусиль.
  • Південна Іспанія - жаркий сухий клімат, вина з середньою кислотністю і ароматом солодких фруктів, а також легкими шкірними мотивами. Це зони Валенсії, Кастилії-ла-Манчі, де ростуть ароматні бобаль, монастрель, темпранільйо. Естремадура характерні насичені вина з каберне совіньйон, темпранільйо і сіра. І зона - виробник хересу - Андалусія.

Різноманітність вин

Червоні сухі вина Іспанії виробляють з таких сортів винограду:

  • Гарнача, він же гренаш - найпопулярніші всесвітньо відомі вина з цього сорту з території Приората, в якій лози захищені горами від вітрів, що дозволяє ягоді довше дозрівати, а це в свою чергу надає винам насиченості і пряних нот з яскравими ягідними ароматами малини, суниці, ожини.
  • Грасіана - часто використовують в купажах з іншими сортами (темпранільйо, каберне совіньйон), але поодинці так само виробляють якісні цікаві вина. Відрізняється досить високим вмістом танінів і ароматами червоної шовковиці, фіалки, шоколаду. З витримкою в бочках аромат доповнюється ванільними і пряними нотами.
  • Масуела (каріньян) - цей сорт винограду родом з Ріохи, де з нього виробляють насичені вина, багаті на таніни. Часто додають в купажі, щоб сорт збалансував вино своєї кислотністю і надав танінності.
  • Менсія - виростає на північно-західній частині іспанії в Бьерсо. Букет вина з багатим ароматом ягід чорної смородини та малини, прянощів, підліску. Баланс кислотності доповнюється оксамитовими танінами в щедрому смаку. Також кажуть, що це дуже гнучкий сорт, який в залежності від терруару може набувати смакові якості каберне фран, сіри або піно нуар.
  • темпранільйо - це найпоширеніший сорт - автохтон Іспанії. Для нього характерні тони вишні, полуниці, ожини. Це досить універсальні вина, які можна використовувати в повсякденних трапезах, але в залежності від витримки можуть виробляти і вишукані темпераментні вина.

Щоб вибрати червоні сухі іспанські вина, важливо звертати увагу на написи на етикетках, де вказано категорію якості, можна дізнатися як період витримки, так і територію виноградників і рік врожаю для даної пляшки.

Як класифікують

Виділяють наступні основні категорії:

  • Vino de mesa - столове вино
  • Vino de la tierra - місцеве вино, яке має бути з позначенням року врожаю, винограду і області виготовлення.
  • Denominacion de origen - категорія вин з конкретної виноробної зони, рада якої контролює виробництво
  • Denominacion de origen calificada (DOCa) - вища категорія, яку можна присвоїти тільки кращим регіонам. На сьогодні це Ріоха і Пріорат (Каталонія). Ціна на такі непрості напої буде значно вище.

За терміном витримування розрізняють:

  • Joven - до 6 місяців витримка в бочках, потім деякий час в пляшках
  • Crianza - 6 -12 міс бочка, і ще рік в пляшці
  • Reserva - бочка 12-18 міс, пляшка 2 роки
  • Gran Reserva - від 24 міс бочка, 36 міс пляшка

Вино Іспанії червоне сухе має широкий асортимент в інтернет-сервісі Vino.ua. Також відвідайте нашу мережу роздрібних магазинів в Києві чи Одесі. Ми напряму співпрацюємо з топовими виробниками, а також в нашому каталозі ви знайдете більш 4000+ товарів.

Вгору