Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Органічне вино стає все більш популярним. І сьогодні такі вина ви легко можете придбати в Україні.

Але про нього існує безліч міфів. Багато хто вважає, що це те ж саме, що і веганські вина або вина без консервантів.

Індустрія екологічно чистих продуктів харчування стрімко зросла за останні кілька років. Проте, органічний виноград становить лише близько 5% від загальної площі виноградників в усьому світі.

Давайте розберемося, що насправді означає органічне вино.

Органічні вина: основи

Органічне вино вироблено з мінімальним втручанням людини і техніки. Вино виготовляється з екологічно чистого винограду. Виноград росте на виноградниках, де не було використано штучних, хімічних добрив, пестицидів, фунгіцидів і гербіцидів. Для того, щоб вирощувати виноград органічно, винороб повинен застосовувати зовсім інший набір методів догляду за своїми лозами. За виноградниками доглядають вручну або з використанням сільськогосподарських тварин.

Лози вони удобрюють компостом, компостними чаями, сидератами і покривними культурами. Вони також покладаються на механічну прополку, мульчування і супутні посадки. Щоб уникнути використання інсектицидів для боротьби з совками, вони дозволяють курчатам пастися під виноградними лозами або вручну збирають черв'яків з листя. Сертифіковане органічне вино не містить генетично модифікованих організмів (ГМО).

Дехто вважає, що органічне вино - це просто нова тенденція, але насправді всі вина були органічними до 1847 року. До тих пір не існувало таких речей, як штучні, хімічні добрива, пестициди, фунгіциди та гербіциди. Тепер ці хімічні речовини стали звичайним явищем, оскільки вони забезпечують більш стабільну якість вина, виробленого від урожаю до урожаю.

Пару слів про виноград

В цілому, органічний винний виноград набагато корисніше і, отже, має більш щільну шкірку і більш високу концентрацію всіх корисних для вас антоціанів і антиоксидантів, включаючи поліфеноли і серцево-судинний ресвератрол. Крім того, в органічних винах відсутні залишкові сліди виноградних добавок, таких як хімічні пестициди і гербіциди.

Відповідно, сертифіковані органічні вина також в середньому містять менше цукру і не містять потенційно шкідливих винних добавок, таких як ароматизатори або карамельний барвник. Ці добавки плюс більш високий рівень цукру зазвичай призводять до головного болю.

Особливості виготовлення вина органік

В Європі процес виготовлення органічного вина строго контролюється, має ряд нормативних вимог, які включають як висадку лоз, догляд за виноградником, так і розлив вина в пляшки. Всі види дозволених добавок повинні мати натуральне походження.

Також встановлено максимальне значення вмісту консерванту діоксиду сірки. Для червоних вин цей показник - 100 мг/л, для білих - 150 мг/л.

Досить складно зробити вино, яке на 100% не містить консервантів, оскільки деякі з них, в першу чергу діоксид сірки (SO2), утворюються природним шляхом в процесі ферментації. У той час як традиційні винороби додають SO2, щоб вино зберігалося довше, виробники органічних вин намагаються цього не робити. Отже, не думайте, що вино не містить консервантів тільки тому, що воно марковано як органічне. Якщо ви чутливі до діоксиду сірки, шукайте вина з позначкою «без консервантів».

Особливості маркування

Сертифікація виноградника як "органік" може тривати не один рік, а зайняти до п'яти років. Виноробня може практикувати методи органічного землеробства, але не мати офіційної сертифікації.

У кожній країні є свої спеціалізовані органи і правила сертифікації. Варто перевірити етикетку на наявність сертифікатів, але майте на увазі, що не всі органічні вина сертифіковані.

На етикетках європейських вин є позначення "EU organic" (також білий листок на зеленому фоні), в США - це "USDA organic".

Натуральне вино

Натуральні вина не завжди є органічними. Вино вважається «натуральним», якщо виноград був зібраний вручну, роздавлений, і під час ферментації в резервуари не було додано нічого, наприклад кислоти, цукру або ферментів. Це дозволяє проходити природній ферментації, використовуючи природні дріжджі на шкірці винограду. Натуральні вина також нефільтровані, тому в пляшці часто можна побачити осад або «помутніння». На відміну від органічних вин, щодо натуральних вин не існує послідовного регулювання або сертифікації. У органічне вино можуть бути додані органічні освітлюючі речовини, щоб запобігти помутнінню, що робить його не «натуральним вином».

Біодинамічне вино

Всі біодинамічні вина є органічними, але не всі органічні вина є біодинамічними. Органічне виноробство зосереджено на видаленні таких речей, як хімікати і пестициди. Біодинамічне виноробство розділяє органічний підхід без хімічного втручання, але додає методи збагачення грунту, посадки, обрізки і збору врожаю на основі місячного циклу і астрологічних знаків.

Тут виноградник - це окрема екосистема, яку не можна порушувати і втручатися в її процеси. Щоб позбутися від бур'янів і шкідників, винороби "залучають" до роботи овець, гусей, качок, різноманітних птахів. Консерванти використовуються дуже рідко або ж зовсім без них.

Недоліки органічного вина

Окрім ряду плюсів, існує також ряд недоліків, які також важливо враховувати.

  • вразливість лоз до хвороб і шкідників, що може призвести до знищення виноградників
  • трудоємність догляду за виноградником, а також процесу виготовлення вина, зростають витрати виробника
  • за рахунок невеликої концентрації консервантів, термін зберігання вина нижче і вино потребує швидкої реалізації
  • органолептичні властивості вин не такі багаті і складні як у традиційного вина
  • вище вартість вин

Купити органічні вина

Купити органічне вино ви можете легко в нашому інтернет-магазині Vino.ua. В нашій колекції власного імпорту більше ніж 4000+ товарів. Також ви можете відвідати один з наших роздрібних магазинів в Києві чи Одесі. Наші кавісти врахують будь-які побажання при виборі - червоне або біле вино, Франція або США, і т.д.

Вгору