Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Вино Темпранільйо грає дуже важливу роль в першу чергу в іспанському виноробстві. Це однойменний найбільш вирощуваний сорт винограду в усій країні і є невід'ємною частиною багатьох популярних блендів.

Вино Темпранільйо, від його неймовірною здатності до старіння і складних пікантних смакових нот, до його зростаючої популярності у всьому Старому і Новому Світі, заслуговує на те, щоб про нього знати.

Темпранільйо - сорт винограду, що росте в Іспанії, з якого виробляються складні повнотілі червоні вина з пряними і фруктовими нотками в смаку. Темпранільйо найчастіше асоціюється з виноробним регіоном Ріоха, а також з Рібера-дель-Дуеро.

Кілька слів про сорт

Сорт винограду темпранільйо існує не менше 2000 років. Хоча немає ніяких остаточних доказів його походження, більшість видів виноградної лози vitis vinifera, в тому числі темпранільйо, походять з давніх фінських культур недалеко від сучасного Лівану. Є деякі археологічні свідчення того, що темпранільйо почав рости в Іспанії десь між 500 і 900 роками до нашої ери.

Темпранільйо має яскравий і структурований смак з низькою повнотілістю (іншими словами, саме вино не «густе»). Виноград темпранільйо має трохи тоншу шкірку в порівнянні з іншими чорними сортами винограду, такими як каберне совіньйон або тейнтур’є. Щільність шкірки грає велику роль під час бродіння в визначенні повнотілості вина. Тож якщо вам подобається складний смак без сироповидної структури, темпранільйо може бути для вас!

Темпранільйо найбільш успішний в кліматичних умовах, які переходять від прохолодного до жаркого протягом вегетаційного періоду. Це витривалий виноград і завдяки помірно товстій шкірці він може переносити великі висоти і тривалі холоди. Такі регіони, як Ріоха і Рібера-дель-Дуеро в Іспанії, забезпечують такий клімат. Ця виноградна лоза століттями адаптувалася, щоб справлятися з коливаннями і, в свою чергу, створювати вино з яскравим ароматом. Кам'яниста місцевість в цих регіонах також додає винам темпранільйо мінеральні нотки.

Згідно з багатьма традиціями іспанського виноробства, темпранільйо часто витримують в дубі протягом тривалих періодів часу. Ви побачите безліч іспанських вин, будь то 100% темпранільйо або купажі темпранільйо, які мають позначення Crianza, Reserva або Gran Reserva. Ці слова означають, як довго вино витримувалося в цілому, а також як довго воно витримувалося в дубовій бочці.

Аромат і смак

Як і багато сортів винограду, вирощені в усьому світі, вино темпранільйо може трохи відрізнятися за смаком залежно від того, де воно було вироблено. Однак у кожної пляшки буде кілька загальних характеристик.

Вино темпранільйо демонструє смак чорних фруктів, таких як ожина і сушений інжир. Проте, вино темпранільйо також може похвалитися складними пікантними ароматами, включаючи кріп, тютюн і деревні відтінки.

Ці тонкі пікантні смакові нотки пов'язані з витримкою вина темпранільйо в дубових бочках. Високоякісні пляшки витримуються не менше 12 місяців, в той час як деякі винороби, як відомо, витримують вино темпранільйо десятиліттями.

Фактично, іспанці розробили систему, яка допомагає споживачам зрозуміти, скільки витримано їх вино.

Під час витримки в дубових бочках темпранільйо набуває тонкий деревний смак, який врівноважує фруктові ноти і створює більш складні вина. Цей процес витримки в дубі також пом'якшує різкі таніни, в результаті чого вино стає більш гладким і смачним.

Як не дивно, вид дуба, з якого зроблена бочка, може впливати на аромат вина. Наприклад, бочки з французького дуба надають вину більш тонкий дубовий аромат, а бочки з американського дуба роблять вино солодшим.

Вино темпранільйо частіше витримується в американському дубі, ніж у французькому. Це надає вину аромати ванілі, кокоса і навіть карамелі.

З чим пити темпранільйо

Оскільки вино темпранільйо, як правило, має унікальні пряні нотки, смачно поєднувати його з м'ясом. Зокрема, яловичі лопатки, філе-міньйон або тушковані свинячі реберця. Хоча темпранільйо з більш легким тілом дуже добре поєднується з м'ясом, він також непогано поєднується з приправленою птицею. Зокрема - курка, качка або перепілка. Якщо ви хочете поєднувати його з рибою, то уникайте білої риби і дотримуйтеся важчій жирної риби, такої як лосось. Необхідно посилити смак темпранільйо разом з лососем? Поєднайте лосось з темпранільйо і різотто з чотирма сирами.

Купити tempranillo можна в нашому інтернет ресурсі Vino.ua. Темпранільйо вино має різну ціну і вона стартує від 150 грн. Ми здійснюємо доставку по всій Україні, або ж ви можете забрати своє замовлення в одному з магазинів роздрібної мережі в Києві чи Одесі.

Вгору