Кількість
|
Вартість
|
||
|
Вино прімітіво підкорює любителів вина та професіоналів з усього світу, зарекомендувавши себе як одне з найбільш експортованих італійських вин. Це сорт червоного винограду, вирощеного в Апулії, який знайшов своє ідеальне місце проживання у двох областях, перш за все: на червоних ґрунтах провінції Таранто, де він використовується для виготовлення Primitivo di Manduria DOC та Прімітіво ді Мандурія Dolce Naturale.
На сьогоднішній день Primitivo вирощують приблизно на 11 000 га землі в Апулії.
Трішки історії
Походження Primitivo достеменно невідоме. Одні думають, що його було завезено до регіону Апулії під час фінікійської колонізації чи навіть раніше іллірійцями понад 2000 років тому. Інші стверджують, що бенедиктинські ченці з Бургундії завезли виноградну лозу Прімітіво у сімнадцятому столітті. Принаймні ми точно знаємо, що під такою назвою цей сорт був відомий з кінця 18 століття.
В США цей виноград був завезений на початку 19 століття і називався він зінфандель. У цій країні він став по-справжньому успішним і популярним, заслуживши звання “винного символу країни”.
Незабаром, у Каліфорнії в одному з університетів було проведено аналіз ДНК і було доведено, що прімітіво і зінфандель це один і той же сорт. Так італійці могли позначати свої вина як зінфандель, що в рази збільшило популярність італійських вин на ринку експорту.
Особливості винограду
Сорт винограду прімітіво отримав свою назву від його скоростиглості. Фактично, його збирають між кінцем серпня та початком вересня.
Назва Primitivo походить від латинського "primativus" і давньоіталійського "primaticcio" (обидва означають "перший дозрілий" або "ранньостиглий"). Виноград вважався примітивним у порівнянні з іншими сортами.
Вино Primitivo - дуже примхлива рослина, яка потребує знань та кропіткої роботи на винограднику. Його темно-сині ягоди дуже компактні в гроні та бояться вологості. Насправді, ідеальний клімат - спекотний і сухий, з рясним, але нетривалим дощем, так що гроно може швидко висохнути.
Лози Primitivo можуть бути дуже довгожителями: у сільській місцевості Апулії також є лози віком від 80 років.
Аромат та смак
Вино Primitivo володіє високим рівнем танінів та міцності, а також відрізняється насиченим кольором та яскравим виразним ароматом.
У Мандурії міцніші вина характеризуються вмістом алкоголю 18%, у столових винах цей показник дорівнює 14%.
У Primitivo часто зустрічається виразна, навіть зайва гіркуватість, а також високий рівень танінів. Такі характеристики говорять про необхідність додаткової витримки вина протягом кількох років, щоб вино дозріло.
Цей сорт може мати різні види, може бути з різними стилями, версіями та ціновими діапазонами, що підштовхує споживача спробувати: молоді вина, резерви, витримані в бочках, витримані у пляшках, червоні та рожеві, кріплені, з міцністю від 13 до 16 і більше ! Витримка в дубових бочках допомагає Primitivo досягти стабільного кольору і, насамперед, пом'якшує надлишкову танінність, які іноді з'являються у молодому вині.
Ці незліченні особливості зробили його незамінним у портфелі будь-якого винного імпортера.
Іноді Primitivo виступає у купажі з іншими сортами Італії. Але після того, як був доведений зв'язок із зінфанделем, популярними стали моносортові вина.
Купити прімітіво
Придбати червоне вино Прімітіво ді Мандурію ви можете у нашому інтернет-магазині Vino.ua. Ціна стартує від 150 грн. Також ви можете відвідати один із роздрібних магазинів мережі у Києві, Одесі, Львові.