Кількість
|
Вартість
|
||
|
Кошерні вина в перекладі означають як «придатні до споживання» і безпосередньо пов'язані з релігійністю іудеїв і прописаними вимогами кашрута - культури віком понад три тис. років, яка вказує на правила щодо прийомів їжі. Кошерність, що стосується вин, полягає в зміні особливого процесу виробництва і вона носить більш особистий характер, оскільки робити його дозволено тільки юдеям, хто виконує суботу - священний день, описаний в Старому Завіті, згідно з яким ніякі справи не можна починати з вечора п'ятниці. Це стосується абсолютно кожного етапу виробництва від збору врожаю до наклеювання етикеток на пляшки.
Особливості вимог
Серед інших строгих правил можна знайти такі:
- Вік лоз винограду повинен досягати як мінімум трьох років, молодий виноград можна використовувати тільки як їжу.
- На території, виділеної під виноградники, не може виростати інша рослина, в першу чергу злакові культури.
- Не можна використовувати для вина врожаї четвертого і кожного наступного сьомого року, але як вихід власники або продають виноград не іудеям, або територія здається в оренду.
- Перед початком процесів виробництва на виноробню запрошуються духовні лідери громади - равіни і проводяться релігійні обряди.
- Потрібно повністю відмовитись від продуктів тваринного походження. У зв'язку з цим напій освітлюють за допомогою бентоніту, а не традиційно з допомогою білка.
- Процес виробництва призупиняється на період релігійних свят.
- Потрібно віддавати «десятину» або пожертву у вигляді 1% вже готових вин, або ж ця частина знищується.
Кошерне вино перед вживанням уварювали і це пов'язано знову ж таки зі строгими правилами, в яких не іудеї могли торкатися тільки до увареного вина. Пізніше процес спростився з появою пастеризації. Уже розлите вино по пляшках не потрібно було нагрівати. За смаком непастеризоване вино не відрізняється від простого вина, оскільки особливі відмінності в технологіях тут не присутні. Але пастеризоване вино проходить нагрівання до 80 градусів. У ньому більше не буде проходити процес розвитку, витримки і дозрівання - воно просто стає законсервованим продуктом. Тому, вибираючи пляшечку кошерного вина, варто звернути увагу на маркування, яке вказує, що вино неварене (non mevushal). І також на пляшці повинна стояти печатка кошерності «ехшер», яку присуджує як підтвердження сертифікації представник іудейських духовних громад.
Купити кошерне вино
Україна також в числі виробників сертифікованих якісних кошерних вин. Закарпатське шато «Чизай» випускає лінійку кошерного вина, яке представлено на сайті інтернет-магазину Vino.ua.
- Вино Chizay Moscato Koshernoe, біле напівсолодке з дуже виразним букетом тропічних фруктів лічі, манго і папайї, цитрусових, стиглого соковитого яблука і квітів. У смаку відчувається гармонійний баланс кислотності та солодкості в фруктовому екзотичному букеті. Добре поєднується з десертами, випічкою та фруктовою тарілкою.
- Chizay Cabernet Koshernoe, червоне сухе насичене вино з яскравими ягідними ароматами вишень, черешень, чорної смородини, червоного яблука і прянощів. На смак глибоке, соковите з насиченими ягодами і тривалим післясмаком солодких спецій. Відмінною гастрономічною парою стане м'ясо або овочі на грилі, а також салати і легкі закуски.
Кошерне вино має різну ціну і стартує українське кошерне вино від 188 гривень. Для швидкого замовлення Вам потрібно вказати свої дані і відділення Нової пошти, куди доставлять товар або вибрати адресу мережі бутиків і забрати самостійно. Ми знаходимося в містах Одеса, Київ і Львів.
Якщо Ви сумніваєтеся у виборі, наші сомельє завжди допоможуть підібрати напої відповідно до Ваших уподобань.