Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ріоха (Rioja) - північний винний регіон Іспанії. Червоне вино регіону Ріоха ідеально передає стилістику і культурні традиції Іспанії.

Вино Ріохи задовольнить будь-яке бажання вайнловера, оскільки може запропонувати, як прості зразки без витримки в дубі, так і традиційні витримані, а також терруарні зразки сучасних брендів.

Саме з Ріохи 150 років тому почалося становлення іспанського виноробства, розвиток якого триває і донині.

Особливі кліматичні умови місцевості сприятливо впливають на дозрівання винограду і створення неповторної смакової та ароматичної палітри. Так більшість червоних вин Ріохи відрізняються характерними вишневими і фруктовими нотами в смаці.

Історичні факти, зародження виноробства в регіоні

Згідно з даними з археологічних розкопок, виноробство в регіоні існує ще з часів стародавнього Риму. Якщо на початку 19 століття суворої регламентованої градації по витримці не існувало, то з 1980 року вона була введена офіційно. Таким чином з'явився тепер відомий поділ на категорії:

  • Vin Joven: це молоде вино, яке не витримується в бочках.
  • Crianza: витримка 2 роки, з яких півроку - в бочках.
  • Reserva: витримка до 3 років, з яких 1 рік - в дубових бочках.
  • Gran Reserva: витримка не менше 5 років з яких 18 місяців в дубових бочках.

А далі настав час радикальних змін, коли місцеві аристократи Маркіз де Рискаль і Маркіз де Мурьєта вирішили змінити підхід до виробництва і кінцевий характер вина. Вони використовували гребневідділювач, бочки і почали бутильовати вина. Також велика увага приділялася вивченню сортів винограду, саме вони фактично створили новий місцевий стиль вин, який називався Медок Алавес. З приходом філоксери в Європу почався новий виток популярності, збільшення продажів і просто світовий попит на іспанське вино Ріохи.

На сьогоднішній день не існує одного канонічного «втілення» регіону Ріоха. Стиль все ще формується, адже кожен новий рік привносить свої зміни, віяння і стилі.

Особливості регіону, виноград, стилістика вин, гастрономія

Один з найважливіших факторів, що впливають на якість вина це терруар. Поняття включає в себе склад грунту, наявність водойм, кліматичні умови, наявність гірських хребтів.

Різноманітність грунтів регіону дозволяє виробникам отримувати зовсім різне вино в залежності від місця збору врожаю.

Двома факторами, що забезпечують різноманітність ґрунтового складу, є річка Ебро і гірські ланцюги, що розділяються нею. Грунти представлені вапняково-глиняними і глинисто-залозистими.

Регіон ділиться на кілька зон:

  • Ріоха Альта (Rioja Alta) - розташована на заході, вище за інших, вина вироблені тут відрізняються яскравими фруктовими нотами і стриманим смаком.
  • Ріоха Алавеса (Rioja Alavesa) - розташувалася на північ від річки Ебро, вина цієї частини відрізняються свіжістю і повнотілістю. Саме тут темпранільйо проявляє себе найкращим чином.
  • Ріоха Баха (Rioja Baja) - східна частина, яка розташована нижче інших, з яскраво вираженим середземноморським кліматом. Більш теплий і сухий клімат допомагає в створенні насичених вин з високим відсотком вмісту алкоголю. Гарнача - «зірка» цієї субзони.

Формула успіху Ріохи - це ассамбляж сортів, субзон і виноградників. Кожен сорт грає свою роль, так темпранільйо виступає основою в купажах, надає структуру, кислотність і дарує здатність вину розвиватися при довгій витримці. Гарнача - другий за популярністю сорт, що становить до 20% блендів, відповідає за фруктові ноти, стиглість і відсоток алкоголю у вині. Таніни вину дарує пізно стиглий грасіана. Масуела або каріньян відповідає за яскраву кислотність.

Темпранільйо - темпераментний і чистокровний іспанський сорт винограду, чиє походження було доведено генетичними аналізами. Він одночасно поєднує в собі тютюново-пряні та яскраві ягідно-фруктові ноти.

У перекладі його назва означає «передчасний», адже сорт дозріває дуже швидко і обдаровує фермерів рясним врожаєм.

Основу смакового букету вина з сорту темпранільйо складають ноти сливи і пасльону, що доповнюються нотами вишні, ванілі, гвоздики, тютюнового листа і шкіри. Молоде вино виходить оксамитове в смаці з тривалим танінним післясмаком. Витримані в дубі варіанти мають насичений смак, щільну текстуру і характерний оранжевий відтінок в кольорі.

Існує два основних стиля вин - класична Ріоха і сучасна. Представники «старої школи» повнотілі вина з помірною кислотністю. Модерністські екземпляри ж виділяються насиченими і глибокими відтінками, а також яскравим фруктовим букетом.

Червоне вино Ріохи відмінно доповниться гострими стравами з телятини і свинини. Прекрасним тандемом стане твердий сир, прошутто, хамон.

Привабливість для споживача

Чудові вина з приголомшливою ароматикою і глибоким смаком. Любителям фруктових відтінків кращим варіантом стане молоде іспанське, а поціновувачам глибини смаку, пряної ароматики і насичених танінів в післясмаці, підійде вино категорії reserva. До того ж ціна іспанського вина Ріохи абсолютно демократична.

Поєднання цих факторів і забезпечило винам популярність. Їх люблять у всіх куточках світу, будь то Каліфорнія або Київ.

Купити вино регіону Ріоха можна в один клік в нашому інтернет-магазині Vino.ua або в мережі роздрібних магазинів. Власний імпорт і колекція з більш 4000+ товарів дозволять обрати чудове вино до смаку!
 

Вгору