Укр
Додайте товари для порівняння
Добавьте товары в желания
0

Ельзаські вина мають особливий характер і неймовірну елегантність, що відрізняє їх на світовому винному ринку. Протягом останніх двох десятиліть виробники вин Ельзасу серйозно поліпшили свою майстерність. Більш того, прагнення до ще більш високого рівня якості за рахунок нижчої врожайності і більш пізнього збору врожаю призвело до вищого рівня солодкості, що також є відмінною якістю вина. При цьому етикетка Ельзасу - одна з найпростіших для читання. На відміну від інших частин Франції, де вина беруть свою назву в залежності від регіону виробництва, вина Ельзасу послужливо маркуються згідно з сортами винограду, і, за винятком крихітної частки піно нуар, велика частина продукції виробляється з білих сортів винограду.

Кілька слів про регіон

Ельзас - одне з найбільших, недооцінених скарбів винного світу.

Це французький виноробний регіон, розташований на кордоні з Німеччиною. Тут вирощують рислінг, піно грі, гевюрцтрамінер, а також багато інших сортів світового класу.

Регіон довгий і тонкий, як і Бургундія. Гори Вогези утворюють кордон на заході і Шварцвальд на сході. Але не чекайте, що північ/південь визначатиме смак вина - тут вся справа в складі грунту, на якому ростуть виноградники - в Ельзасі найрізноманітніші типи грунтів в світі і вони суттєво впливають на смак вина. Місцеві прізвища і висока зелена звужена форма пляшок є символами регіону поряд з переважанням рислінгу і ароматною природою багатьох вин. Але на відміну від Німеччини, традиційна філософія виноробства в Ельзасі полягала в тому, щоб зброджувати весь виноградний цукор в спирт, в результаті чого виходять сухі, повнотілі вина (абсолютно відмінні за структурою від більш легких і солодких вин Німеччини). Сьогодні не так уже й рідко можна знайти легку солодкість в винах, хоча вона рідко вказується на етикетці, що ускладнює завдання споживачам. Обидві країни свідомо уникають нової деревини і вторинної, помякшуючої, яблучно-молочної ферментації, проте, вважають за краще зберігати прямі фруктові аромати кожного сорту винограду. Ельзас один з найбільш популярних регіонів виробництва солодкого вина.

Популярні сорти

Виділимо деякі найбільш важливі назви вин Ельзасу.

Рислінг

Це найповажніший сорт винограду в Ельзасі і це абсолютно справедливо. Ельзаський рислінг суворий і благородний.

Аромати варіюються від ніжних цитрусових, персика і груші до більш розкішних ароматів квіткових нот, екзотичних спецій, бензольних відтінків. Вони завжди мають чудову кислотність, яка створює ідеальний баланс.

Гевюрцтрамінер

Зрозуміле і доброзичливе ельзаське біле вино, що особливо важливо для початківців. Воно повнотіле, майже "жирне", на смак приємне і, як правило, приголомшує смакові рецептори, викликаючи захоплення. Найлегші і бюджетні зразки пахнуть ніжно-квітковими ароматами (часто дуже схожими на мускат), але дійсно багата, концентрована версія може мати багатий букет з відтінками пелюсток троянди, лічі, тропічних фруктів.

Піно грі

Піно грі - повнотіле, багате та інтригуюче. Уявіть собі землисті аромати з елементами диму, грибів і моху, аромати сухофруктів, пряників і медові нюанси. З піно грі виходять особливо хороші вина пізнього збору (VT).

Мускат

Мускат Ельзаський - один з найбільш самобутніх стилів регіону. Зазвичай це суміш Muscat Ottonel і Muscat Blanc à Petits Grains, це незвичайне вино ніжне і сухе, але має солодкуваті відтінки. Його не виробляють у великих кількостях і він рідко витримується особливо добре, але з нього може вийти чудовий аперитив.

Сільванер

Для повного дозрівання потрібне гарне місце. Проте, сільванер може мати дійсно відмінний смак і здатний захопити багатим букетом з відтінками квітів, цитрусових, зеленої трави.

Піно блан

Цей сорт винограду дає вина з багатим ароматом, в якому переплітаються відтінки хліба з маслом, яблука, мигдалю, спецій. Вино, відоме іноді як клевнер, широке і димне, з характерним ароматом будь-якого ельзаського білого вина, але з меншою виразністю, ніж у рислінг, і набагато меншою щільністю, ніж у гевюрцтрамінер або піно грі. Піно блан від хорошого виробника - одна з найбільш вигідних угод винного світу.

Піно нуар

Піно нуар - це внесок Ельзасу в світ червоного вина. Колись він був особливо світлим, але в усе більш теплому кліматі його колір темніє, і він стає все більш важким. Це червоне вино з Ельзасу вже давно полюбилося багатьом вайнловерам.

Креман д'Ельзас

Креман д'Ельзас - це регіональне сухе ігристе біле вино найвищої якості, приготоване класичним методом. Він зроблений з використанням суміші сортів винограду, що може включати піно блан, піно грі, піно нуар, рислінг, оксерруа або шардоне. Елегантне ігристе вино з пікантною кислинкою з цитрусовими і квітковими нотами. Воно може бути дуже освіжаючим і може витримуватися протягом декількох років, але креман більше примітний своєю свіжістю молодості.

З чим пити ельзаські вина

Відвідайте Ельзас, і ви оціните, наскільки хороша їжа і наскільки вона ідеально поєднується з Alsace вином. У цьому регіоні панує свинина, також як і дичина, фуа-гра та місцеві овочі. Але не просто поєднуйте ці вина з місцевими стравами, ароматна природа, фруктовий смак і мінеральна основа також підходять для пряних азіатських і близькосхідних страв.

  • Рислінг: козячі сири, м'ясні закуски, морепродукти, страви з птиці і свинини, а також більшість азіатських страв.
  • Піно грі: дуже добре поєднується з такими ситними стравами, як смажена свинина і дичина, а також з натуральними інгредієнтами, такими як гриби та трюфелі.
  • Гевюрцтрамінер: повнотілий і маслянистий, з фруктовим ароматом. Це означає, що це ідеальний партнер для багатьох ароматних і насичених кухонь, таких як тайська, китайська, індійська і в'єтнамська кухні.
Вгору