Chenin BlancШенен блан – це універсальний сорт білого винограду, який вирощується у Франції протягом майже 1300 років. Найчастіше він асоціюється з Долиною Луари, а його високий рівень кислотності означає, що з нього можна виробляти вина різних стилів. З шенен блан роблять солодкі вина з враженого пліснявою винограду, легкі та медові ігристі, а також повнотілі тихі білі вина.

Більшість виноградників Луари, призначених для шенен блан, сконцентровано поблизу міст Анжу та Турень. Інтенсивні, мінеральні білі вина з яскраво вираженими нотами зеленого яблука уособлюють апеласьйон Савеньєр, в той час, як сухі та напівсухі вина апеласьйону Вувре мають тропічний та медовий характер. Ігристі вина креман в субрегіонах Анжу, Сомюр і Турень значною мірою складаються з шенен блан. Ці сухі, колоритні вина часто мають квітковий аромат та горіхові ноти, які набуваються після контакту з осадом. Напевно, кращим вираженням шенен блан з Луари є солодкі вина з Бонзо, які виготовляють з враженого пліснявою винограду, в результаті чого вино набуває смаку печеного яблука, стиглого персика та айви. Такі вина мають легше тіло, ніж їхні колеги з Сотерну, але здатні до такої ж тривалої витримки. А гарному солодкому вину з Вувре потрібні десятиліття, щоб досягти свого піку, а може і довше.

Як і новозеландський совіньйон блан або аргентинський мальбек, шенен блан знайшов свій новий дім в Новому Світі, а саме – на виноградниках ПАР. Ця країна перевершила Францію та стала найбільшим у світі виробником шенен блан, посадок якого тут найбільше у світі. Шенен блан прибув до Південної Африки в середині XVII століття і одразу ж став популярним завдяки своїй продуктивності та здатності генерувати високу кислотність,  навіть в спекотних умовах. Згодом шенен блан почали використовувати як основу для створення бренді, але протягом більшої частини своєї виноробної кар’єри цей сорт був відданий виробництву масових вин, часто поєднуючись з іншими сортами. На сьогоднішній день щодо шенен блан спостерігаються позитивні якісні зміни в ПАР. Зі старих лоз в Стелленбоші та Свартленді збирають виноград для виробництва концентрованих, багатих вин, як правило, з тропічним характером та ароматами ананаса, дині, гуави та банана, якими не можуть похвалитися їхні колеги з Долини Луари.