MalvasiaМальвазія – це стародавнє сімейство білого винограду, яке складається з різноманітної колекції благородних сортів. З цього винограду виготовляють сухі, ігристі та солодкі вина. Є десятки регіональних синонімів та субсортів мальвазії, які мандрували світом та адаптувалися до різних умов. В XXI столітті вина з мальвазії виготовляють в Італії, Іспанії, Португалії, Греції, Хорватії, Словенії та США.

Вважається, що мальвазія має грецьке походження. Це сімейство сортів представляло комерційний інтерес для країн Середземномор’я протягом більше 2000 років. Назва «мальвазія» походить від прибережного грецького міста Монемвасія, де венеціанці мали стратегічно важливу фортецю та торговий пост у часи Венеціанської республіки.

 Протягом всієї епохи Середньовіччя вино мальвазія стало настільки поширеним серед венеціанських купців, що вони стали називати свої винні магазини малвазие.

Дуже часто мальвазія асоціюється з островами. Найвідоміше вино, зроблене з мальвазії на португальському острові Мадейра в північній Атлантиці – це малмзі. Це вино – сортове вираження мальвазії, нагріте та окислене після бродіння для того, щоб створити унікальний стиль, для якого характерне темне забарвлення (в залежності від типу мальвазії, яка використовується) та багатий, стиглий, горіховий смак.

В Португалії, в Дору вирощують дюжину сортів, які іноді використовуються у виробництві білого портвейну. В північній частині Іспанії, в Ріосі та Наваррі мальвазію поєднують з віурою. Низька кислотність мальвазії означає, що сорт легко окислюється, додаючи ваги тілу та текстурі білого купажу Ріохи.

Другий острівний синонім вин мальвазії – острів Ліпарі (північно-східне узбережжя Сицилії). Ця область сьогодні відома як апеласьйон Мальвазія делле Ліпарі, у свій час тут вироблялись великі об’єми солодких вин з мальвазії. На жаль, Ліпарі так і не зміг повністю оговтатися від руйнівного впливу філоксери, тому сьогодні солодкі, свіжі та ароматні вина регіону є рідкістю.

Канарські острови та Егейська група островів також належать до переліку місць, де культивують мальвазію.

Палітра ароматів мальвазії чимось нагадує за своєю яскравістю та насиченістю вина з мускату. З мальвазії роблять різні вина – від сухих до солодких, і навіть кріплені. Їх поєднують аромати білого персика, дикорослих квітів, базиліку, стиглої дині, а в солодких версіях додаються ще й ноти квіткового меду.