Garganega

Гарганега належить до п’ятірки найпоширеніших білих сортів Італії та є основним виноградом у виробництві соаве. Хоча сорт більше відомий своїми сухими винами, гарганега виявляє здатність виробляти солодкі вина, особливо соковиті нектари з сушеного винограду пізнього збору – речото ді Соаве.

Престиж гарганеги є найбільш очевидним в зоні Соаве Классіко, де виноградники майже повністю засаджені тільки цим сортом. Це серце Соаве, де традиції найсильніші і де виробляються майже всі найкращі вина цієї зони. Дехто з виробників поєднують гарганегу з іншими сортами, хоча закони DOC дозволяють включати до 30% вердиккіо або шардоне.

Гарганега використовується в різних апеласьйонах DOC регіону Венето, в першу чергу в Б’янко-ді-Кустоза, Арколе, Коллі Берічі, Монті Лессіні та Віченца. Його також можна знайти у Фріулі та вздовж берегів озера Гарда в Ломбардії. Регіон Умбрія, пагорби Коллі Амеріні та Коллі Перуджині є також домівкою для лоз гарганеги. Тут цей сорт використовується в якості другорядної складової для купажів сухих білих та ігристих вин.

Залежно від стилю вин змінюється їхня гама ароматів та смаку. Кращі вина з гарганеги захоплюють свіжістю, вони витончені, збалансовані та пахнуть плодами цитрусових та мигдалю. Вина речото ді Соаве, зроблені в стилі апасіменто, мають гарну текстуру та аромати меду, зацукрованої цедри лимона, тропічних фруктів, солодких спецій.