VermentinoВерментіно – це білий сорт винограду, який вирощують в різних місцях вздовж західного узбережжя Середземного моря: північно-західній Італії, південній Франції та на сусідніх островах – Корсиці та Сардинії. Цей сорт носить різні назви, в тому числі пігато в Лігурії, фаворіта в П’ємонті та ролле в Провансі.

Плутанина з різними назвами виникла із-за невизначеності щодо генетичного та географічного походження верментіно. Одні припускають, що цей сорт прийшов в Італію з Іспанії, інші стверджують прямо протилежне. Третя теорія розповідає про його прибуття в Середземномор’я з Близького Сходу через Грецію. На щастя, такі дискусії та розбіжності мають виключно академічний характер і ніяк не впливають на те, де культивують верментіно сьогодні та які вина з нього виготовляють.

В Лігурії верментіно (пігато) є відмінною рисою білих вин, в яких свіжість та мінеральність – це відлуння прохолодного та яскравого пейзажу мармурових кар’єрів Каррари.

В Тоскані, в субрегіоні Болгері виробляють більш потужні верментіно. Тосканський клімат тепліший та більш сонячний. А в процесі виробництва винороби використовують такі методи, як контакт зі шкіркою та витримка вина в бочці. Все це сприяє створенню верментіно, ароматична складність якого може бути схожа на віоньє.

В Сардинії, вздовж узбережжя Тірренського моря також вирощується верментіно. Це ключовий білий сорт винограду на острові. Тут він має свій власний регіональний апеласьйон – Верментіно ді Сарденья, і використовується для виготовлення одного з найповажніших вин острова – верментіно ді Галлура.

На невеликій відстані від Галлури знаходяться південні виноградники французького острова Корсика. Тут верментіно також є білим виноградом номер один та ключовим компонентом для білих вин всього острова. Під назвою верментіно, або ролле, цей сорт успішно вирощують на виноградниках острова.

Для вин верментіно характерна освіжаюча кислотність, привабливі аромати персика, лимонної цедри, висушених трав та легкі мінеральні відтінки.