AlbarinoАльбаріньйо – це різновид білого винограду із зеленою шкіркою родом з Галісії, північного атлантичного узбережжя Іспанії. Він також популярний у виноробному регіоні Вінью-Верде в північній Португалії, де відомий як альваріньйо.

Ягоди цього сорту мають товсту шкірку, завдяки цьому з альбаріньйо виходять вина з яскравим, насиченим ароматом.

Альбаріньйо має високу кислотність. Найчастіше з цього сорту виробляють легкі білі вина, але іноді це можуть бути ігристі або більш повнотілі вина з витримкою в дубі, яка додає багатство смаку та текстури.

В Іспанії альбаріньйо складає більше 90% посадок винограду в області Ріас-Байшас. Морські відтінки, привнесені впливом Атлантики, чітко відчуваються у винах з цього сорту, а часом навіть виходять на перший план - вина здаються солонуватими.

В Португалії вина вінью-верде з альбаріньйо іноді розливаються в пляшки з певною кількістю вуглекислого газу, в результаті чого вони мають легкий іскристий характер. Ці вина, як правило, не призначені для витримки та складають ідеальну пару зі стравами місцевої кухні. Це були перші португальські вина, які стали впізнавані за сортом винограду.

Альбаріньйо з Ріас-Байшас дає повнотілі вина з фруктовим, цитрусовим та мінеральним характером. Аромат такий яскравий, ніби поряд стоїть корзина з динями, грейпфрутами, нектаринами та папаєю, а фоном слугує легкий морський бриз.